Hlavní obsah

Zaplať básní, umíš-li ji napsat

Právo, rh

K zajímavé iniciativě vyzývá Světový den poezie, který připadá na 21. března. Letos už druhým rokem budou mít v tento den lidé možnost zaplatit ve vybraných kavárnách kávu nebo čaj vlastní básní.

Foto: ČTK

Světový den poezie třeba i v kavárnách

Článek

Světový den poezie se slaví od roku 1999 z iniciativy UNESCO. Znamená podporu čtení, psaní i vydávání poezie na celém světě, nepřehlédnutelným aspektem je i vyučování poezie v celosvětovém měřítku. Smyslem projektu Zaplať básní je alespoň jeden den v roce co nejvíc otevřít lidem cestu k poezii a duchovním hodnotám.

Projekt podporuje více než dvacet kaváren po celé České republice. Kromě čtyř pražských kaváren mohou lidé v pondělí zaplatit básní i v Brně, Prostějově, Svitavách, Litomyšli, Ostravě, Plzni, Náchodě, Uherském Hradišti, Písku, Českých Budějovicích a dalších městech. Musí to být ovšem báseň původní, neopsaná a nemusí být o kávě.

V zahraničí je tato akce velmi populární a letos se jí účastní 1100 kaváren, barů, restaurací a hotelů ve 23 městech zemí po celém světě. Za touto iniciativou stojí vídeňská pražírna kávy a propagátor Vídeňské kavárenské kultury Julius Meinl, podle níž káva, kavárna a poezie vždy patřily k sobě. Proto podporuje básníky a poezii už od roku 1862. Celosvětovým ambassadorem akce Zaplať básní je skotský básník Robert Montgomery, velvyslankyní pro Českou republiku se stala herečka Tereza Kostková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám