Hlavní obsah

Žánroví Andělé budou mít devět oceněných

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavnímu ceremoniálu českých výročních hudebních cen Anděl, který se uskuteční 16. března, bude v pátek večer předcházet udílení žánrových ocenění. Celkem bude v pražském Paláci Akropolis vyhlášeno devět vítězů, akce je přístupná veřejnosti.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Český zpěvák a producent Boris Carloff má celkem pět nominací na ceny Anděl.

Článek

V devíti kategoriích – od hip-hopu přes folk až k elektronické hudbě – nominovala úzká porota odborníků celkem devětadvacet desek. Letošní ročník obsadil producent a zpěvák Boris Carloff, který získal v hlavních cenách Akademie populární hudby Anděl čtyři nominace – jednu navíc má také v žánrové kategorii Elektronická hudba za album The Escapist.

V kategorii Jazz & blues došlo ke dvěma zajímavým okolnostem. Jaromír Honzák dostal nominaci dvakrát, pokaždé s jiným projektem. V kategorii Folk & Country se utkávají čtyři jména, o čemž rozhodl stejný počet bodů pro alba na třetím místě. Cenu si tak odnese buď Karel Plíhal, který je nominovaný za své loňské album Vzduchoprázdniny a jenž během ceremoniálu vystoupí, Radůza, Zhasni nebo Zrní.

Tato folkrocková skupina z Kladna svede velký boj o sošku rovněž v kategorii Alternativní hudba – bude muset dostat více hlasů než formace Květy a Please The Trees.

V kategorii Hard & heavy jsou nominovány skupiny patřící na české scéně tvrdé muziky ke zkušeným a za mnohé mluví už jejich jména: Forgotten Silence, Master’s Hammer a Mindwork. Právě jejich erudice jim umožnila nahrát alba tak zajímavá, že jimi porazily i  nadějné mladší kapely.

World Music se nese v barvách romských, moravských, španělských i polských, nominace si vysloužili Tomáš Kočko, Ida Kelarová, BraAgas a Beata Bocek. Dále se do nominací dostali Ektor & DJ Wich, Hugo Toxxx a Idea (kategorie hip-hop & r’n’b), Drom, Pipes and Pints, See You In Hell a The Unholy Preachers (punk & hardcore) a skupiny Coco Jammin, MikkiM a Sto zvířat (ska & Reggae).

Večer bude natáčet Česká televize, sestřih pak bude odvysílán v přímém přenosu z předávání hlavních cen Akademie populární hudby 16. března na ČT1.

Hlavní ceremoniál bude moderovat Leoš Mareš

Hlavní ceremoniál udílení cen Akademie populární hudby Anděl bude 16. března odlišný jak složením hlasujících akademiků, tak i designem scény (bude o sedm metrů vyšší než v loňském roce a osvítí ji přes 380 světel).

Foto: Martin Hruška

Udílení hlavních hudebních cen Anděl bude ve velkém stylu.

Předávání cen se odehraje v hale Průmyslového paláce na pražském Výstavišti a role šarmantního průvodce celým pořadem se ujme Leoš Mareš. Sošky přijdou předat také známé tváře jako například Janek Ledecký nebo Vladimír Mišík, během večera vystoupí Aneta Langerová, Vojta Dyk nebo Lucie Bílá.

Do užších nominací se dostala kapela Kryštof, která si za album Inzerát může odnést prvenství v pěti kategoriích, přičemž šestou nominaci má zpěvák Richard Krajčo. Čtyři nominace má kladenská skupina Zrní, pět jich má Boris Carloff a tři třinečtí Charlie Straight.

Prestižní sošku Anděla, kterou vytvořil sochař Jaroslav Róna, si odnesou jen nejúspěšnější interpreti v celkem devíti hlavních kategoriích (včetně Síně slávy a Nejprodávanější desky roku). Také letos proběhne druhé kolo hlasování odborných akademiků během přímého přenosu České televize.

Partnerem cen Akademie populární hudby je společnost Seznam.cz, která pro uživatele služby Mixér připravila speciální kanál věnovaný interpretům usilujícím o sošku Anděla.

Reklama

Související témata:

Související články

V nominacích na Anděla vede skupina Kryštof

Nominace na české hudební ceny Anděl vyhlásili pořadatelé v pondělí v Praze. Nejvíce šancí (celkem šest) si vysloužila skupina Kryštof. Vyhlášení cen má 16....

Výběr článků

Načítám