Hlavní obsah

Zahajovací koncert 68. ročníku Pražského jara zakončily ovace

Praha

Dlouhotrvající potlesk publika doprovodil nedělní zahajovací koncert 68. ročníku Pražského jara ve vyprodaném Obecním domě. Nejslavnější tuzemský festival tradičně otevřel cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany, letos v provedení Filharmonického orchestru francouzského rozhlasu pod vedením kanadského dirigenta arménského původu Petera Oundjiana. Věhlasné dílo české hudby zazní na festivalu i v pondělí. Zahájení Pražského jara sledoval i prezident Miloš Zeman s manželkou.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tradičním provedením Smetanova cyklu Má vlast v provedení Filharmonického orchestru francouzského rozhlasu pod taktovkou kanadského dirigenta Petera Oundjiana byl 12. května zahájen 68. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro.

Článek

Zahajovací koncert předznamenaly před Obecním domem fanfáry, které se nesly náměstím Republiky. Na úvod festivalu orchestr zahrál státní hymnu.

Má vlast, která připomíná historii a oslavuje českou zemi a ideje české společnosti konce 19. století, se uvádí na Pražském jaru téměř každoročně. Nehrála se pouze v roce 1948. Výjimkou jsou také dva roky 1946 a 2006, kdy byla uvedena až druhý den festivalu. "Má vlast symbolizuje lidskou sílu a vůli překonat nepřízeň osudu," uvedl Oundjian, který je šéfem Torontského symfonického orchestru.

Kromě Miloše Zemana, který se v minulých dnech léčil z virózy, zasedli dnes v sále další představitelé kulturní a politické scény, mezi nimi primátor Bohuslav Svoboda, ministryně kultury Alena Hanáková, pražský arcibiskup Dominik Duka a ministr financí Miroslav Kalousek. Ve Smetanově síni ani letos nechybělo tradiční japonské publikum.

"Zahajovací koncert se mi líbil, dirigent Oundjian krásně pracuje se smyčci," řekl šéf České filharmonie David Mareček. Právě Česká filharmonie s dirigentem Vasilijem Sinajským letošní Pražské jaro 2. června zakončí.

První hudební akcí letošního Pražského jara bylo vystoupení skupiny Žlutý pes na pražském Staroměstském náměstí v rámci maratónského závodu. Dopoledne se jako každý rok před zahájením festivalu uskutečnilo setkání na Vyšehradském hřbitově k uctění památky Bedřicha Smetany.

Na letošní ročník festivalu je připraveno celkem 45 koncertů. V rámci festivalu bude provedeno i šest operních představení nabízených ve spolupráci s Národním divadlem, Státní operou a Pražskou konzervatoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám