Hlavní obsah

Zahájení Fresh Film Festu s Janem Němcem

Právo, Kateřina Farná
PRAHA

Mezinárodní studentský festival Fresh Film Fest (FFF) mění tvář. Vedle studentské tvorby se představí i celovečerní debuty. Pátý ročník FFF se koná v Karlových Varech od 27. do 31. srpna. Slavnostně jej zahájí nový snímek klasika české kinematografie Jana Němce (72). V porotě zasednou Miroslav Krobot, Kateřina Šedá nebo syn Dustina Hoffmanna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel FFF Martin Pošta představil na čtvrteční tiskové konferenci novou cenu festivalu. Vpravo programový ředitel Jakub Felcman.

Článek

Film Jana Němce s názvem Holka Ferrari Dino sleduje historii vzniku unikátních záběrů z 21. srpna 1968, které Němec osobně pořídil a které se podařilo propašovat do zahraničí. Na FFF bude uveden v pracovní verzi, předpremiéru má 21. srpna na internetu.

Záběr Jana Němce ze srpna 1968. © Jan Němec

„Tyto záběry tehdy obletěly svět. Bezprostředně tak spatřila události srpnové okupace Československa asi miliarda lidí," řekl Němec. „Důvod, proč jsem se rozhodl film na festivalu uvést, je ten, že když jsem se díval na svou studentskou cenu z Amsterdamu, na pravou stříbrnou růži, uvědomil jsem si, že nebýt této ceny, tak jsem stále asistent režie,“ dodal.

„Pátý ročník chceme oslavit tím, že nabídneme všem studentům akreditaci zdarma. Novinkou je také to, že kromě studentských sekcí máme i sekci debutů celovečerních filmů, kde za Českou republiku soutěží absolvent dokumentární režie Radek Tůma s ´barokním westernem´ Plani di giardini ideali,“ uvedl ředitel festivalu Martin Pošta.

Ukázka z japonského snímku Gachi Boy, který bude soutěžit v sekci celovečerních debutů. Foto: Archiv FFF.

Promítat se bude na 200 snímků, soutěžit se bude v pěti kategoriích a v hlavní soutěži budou i dva české filmy.

„Vždycky se objeví úplná exotika, jako třeba snímky z afrických zemí, kde ani člověk netuší, že mají filmovou školu. Máme radost, že nám každý rok chodí víc a víc filmů, jen nevím, jak to budeme řešit až jich budeme dostávat ještě víc. Kdo se na to bude koukat!?“ zauvažoval Pošta. Letos přišlo 931 snímků .

„Asijský Foglar“

Rozrostla se i sekce filmů uvedených v českých předpremiérách (komedie Tropická bouře režiséra Bena Stillera, drama Brada Silberlinga s Morganem Freemanem a Paz Vega v hlavní roli nebo snímek Na cestě, vítěz studentského Oscara).

Perličkou bude celonoční filmový maratón Hongkongský expres, v němž budou promítnuty tři akční snímky. Ty programový ředitel FFF Jakub Felcman přirovnal k „adaptacím na Foglara“. Zajímavá bude retrospektiva Karla Zemana, workshop Pixilace nebo koncert kapely Orchestr Sakra Buraja. Festival zakončí japonský western Sukiyaki Western Django, v němž hraje i Quentin Tarantino.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám