Hlavní obsah

Začíná pětatřicátý ročník uherskohradišťské Letní filmové školy

Právo, Zbyněk Vlasák

V Uherském Hradišti bude v pátek 24. července zahájen 35. ročník Letní filmové školy (LFŠ). Mezi jejími hosty nebudou chybět výrazné filmařské osobnosti. Festival končí 2. srpna. „Naše politika je nestavět festival na jednom mediálně vděčném jméně, ale spíše na mnoha výtečných a třeba ne tolik nápadných tvůrcích,“ říká umělecký ředitel LFŠ Pavel Bednařík.

Článek

Přijede třeba Jaco Van Dormael, belgický režisér, scenárista a dramatik, mimo jiné držitel Zlaté kamery z Cannes za snímek Toto hrdina. Dormael dokončuje svůj teprve třetí film Mr. Nobody, byť se v kinematografickém světě pohybuje už hodně dlouho.

Další hvězdou je Christian Berger, dvorní kameraman zřejmě nejzásadnějšího režiséra současnosti, Rakušana Michaela Hanekeho, který se podílel na snímcích Pianistka nebo Bílá stuha (vítěz z letošních Cannes). Přijede také György Pálfi, mladý maďarský experimentátor, režisér filmů Taxidermia nebo Nejsem tvůj přítel, který letos soutěžil v Karlových Varech.

Program bude čerpat z belgické a rakouské kinematografie

Herce a herečky bude zastupovat sympatická Pia Hierzeggerová, rovněž divadelní režisérka, která se často objevuje ve filmech dalšího slavného rakouského tvůrce, Michaela Glawoggera. Už výběr hostů napovídá, že letošní program bude čerpat hlavně z belgické (cyklus Jiná Belgie se soustřeďuje zejména na surrealismus) a rakouské (Fokus: Rakousko) kinematografie.

Ze země našich jižních sousedů vybrali organizátoři průřez celou místní filmovou historií: od němých snímků, přes do Alp zasazené sentimentální tzv. heimatfilmy a nebude chybět ani výběr nejzajímavějších kousků loňského roku.

Nebudou chybět besedy, výstavy a přednášky

Na festival rovněž přiveze svá impovizovaná hudební videa Vincent Moon. V Uherském Hradišti se budou promítat také předpremiéry dvou českých snímků: dramatu Klíček (který se částečně vrací do padesátých let) a komedie o soutěži ve vábení jelenů Muži v říji. Poprvé se českým divákům představí experimentální snímek Jan Hus. Českou filmovou školu budou reprezentovat také Václav Vorlíček a Věra Chytilová se svými retrospektivami.

Festival rovněž nabídne bohatý doprovodný program: besedy, masterclassy, přednášky i výstavy. Vrcholem hudebního povyražení bude koncert americké písničkářky Suzanne Vegy, který se uskuteční tuto neděli ve 21 hodin na Studentském náměstí. V průběhu festivalu zahrají také Lenka Dusilová & Eternal Seekers nebo Markéta Irglová, která vystoupí v duetu s irským muzikantem Liamem Ó Maonlaím. O něm se tvrdí, že má v hlase víc soulu než Van Morrison s Bonem dohromady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám