Hlavní obsah

Začíná Letní škola slovanských studií, zájemci přijíždějí z celého světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studium češtiny zajímá stále více zahraničních zájemců, kteří mají možnost se přihlásit na tradiční Letní školu slovanských studií. Školu již 53. rokem pořádá Ústav bohemistických studií při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a v srpnu opět přivítá studenty z celého světa.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Na Letní školu slovanských studií se přihlásilo 170 zájemců ze sedmatřiceti zemí.

Článek

Němci, Francouzi, ale také třeba Japonci a Korejci se zde budou po čtyři týdny učit česky a poznávat českou kulturu a reálie. Ředitel školy Jan Kuklík řekl, že většinu účastníků tvoří stipendisté a akademici. Někteří se však chtějí učit česky třeba jen proto, že je zaujala česká hudba. Slavnostní zahájení LŠSS se bude konat 1. srpna v Karolinu.

"Letos máme 170 účastníků ze sedmatřiceti zemí zemí," uvedl Kuklík. Nejvíc studentů přijelo z Německa a Francie, další jsou třeba z Latinské Ameriky nebo Spojených států. Vyučuje se ve čtyřech úrovních, začátečníci a mírně pokročilí mohou absolvovat kurz v angličtině, němčině, francouzštině, ruštině či španělštině.

Pro středně pokročilé a pokročilé účastníky jsou připraveny semináře z českých reálií a literatury a specializované konverzační semináře. LŠSS je určena kromě studentů také novinářům, překladatelům a lektorům.

Témata obsahují jazykovědu, historii i dějiny umění

Témata přednášek jsou třeba z oblasti jazykovědy, literární vědy, české historie či dějin umění. Studenti se tak třeba dozví o Janu Husovi, Bohuslavu Martinů nebo absolvují přednášku ke 120. výročí Stavovského divadla. Kromě vyučujících z Karlovy univerzity budou cizincům přednášet i odborníci z jiných vědeckých institucí.

Víkendy stráví frekventanti kurzu na výletech po celých Čechách, místa jsou často volena podle spojení s významnou českou osobností. Účastníci LŠSS se tak třeba podívají do Hrabalova Kerska, Čapkovy Strže nebo Dvořákovy Vysoké. Podle Kuklíka jezdí zvláště Japonci na letní školu i proto, že si zamilovali českou hudbu.

Čtyřtýdenní škola vydá za semestr studia češtiny na univerzitě. Někteří sem jezdí opakovaně, rekordmanem je prý student z Finska, který letos přijede podeváté. Kvůli krizi škola připravila pro opakované návštěvníky slevy. Pokud si totiž prázdninový kurz někdo platí sám, stojí ho to 1230 eur (asi 31 400 korun). Letní školy slovanských studií pořádají také univerzity v Olomouci a Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám