Hlavní obsah

Začíná filmový festival v Cannes, porotu povede režisér Tim Burton

Právo, Věra Míšková
Cannes

Další z více než třiceti filmových a televizních zpracování legendy o lučištníkovi, který bohatým bral a chudým dával, film Robin Hood režiséra Ridleyho Scotta s Russellem Crowem v titulní roli, zahájí ve středu 63. festival v Cannes.

Článek

Od spolupráce dvojice, která před léty triumfovala oscarovým Gladiátorem, se očekává nový pohled na starou legendu. Uvidíme, film vstupuje celosvětově, tedy i u nás, do kin už zítra a Crowe prý několik měsíců před natáčením trénoval, aby byl ve formě.

Hvězdou zahájení by měla být i Cate Blanchettová, která hraje Marion, v porotě zasednou například herci Kate Beckinsaleová či Benicio del Toro. Největší hvězdnou sestavu by měl přivézt Oliver Stone, v jehož filmu Wall Street 2: Peníze nikdy nespí hrají Shia LaBoeuf, Carey Mulliganová, Michael Douglas, Susan Sarandonová, Charlie Sheen a další.

Není ale pochyb, že velké starosti teď dělá organizátorům nejslavnějšího festivalu světa islandská sopka, která může všechna tato očekávání zmařit.

Nicméně v následujících deseti dnech se představí přítomným návštěvníkům stovky filmů (ty už v Cannes jsou), přičemž osmnáct z nich bude soutěžit o Zlatou palmu a další ceny, které udělí porota vedená americkým filmařem Timem Burtonem (autor snímků Střihoruký Edward nebo Alenka v Říši divů).

Soutěžit přijede řada starých známých i laureátů. Ruský režisér Nikita Michalkov přiveze Unaveni sluncem 2: Odpor, jehož předchůdce tu vyhrál Velkou cenu poroty v roce 1994. Brit Mike Leigh bude soutěžit počtvrté, v roce 1996 dostal Zlatou palmu za Tajnosti a lži, tentokrát přiveze Another Year, v němž se můžeme těšit na rodinné vztahy i jaro, léto, podzim a zimu…

Režisér Gonzáles uvede drama Biutiful

Mexický režisér Alejandro González Inarritu dostal v Cannes před čtyřmi lety Cenu za nejlepší režii (Babel) a letos uvede své drama Biutiful. Přední íránský režisér Abbas Kiarostami bude v Cannes pojedenácté, Zlatou palmu dostal v roce 1997 za film Ta’m e Guilass a letos přiveze do soutěže snímek Copie conforme.

Francouzi si nikdy nedělají starosti s tím, zda je vhodné, aby jako domácí měli v soutěži víc filmů než ostatní. Letos budou dokonce čtyři – soutěžit bude Bertrand Tavernier s filmem La princesse de Montpensier, Mathieu Amalric s filmem Tournée, Xavier Beauvois se snímkem Des hommes et des dieux a tvůrce alžírského původu Rachid Bouchareb s filmem Hors la loi.

Český film se do oficiálního programu nedostal, nicméně, jak informovalo České filmové centrum, z Česka se na festival a filmový trh chystá asi sedmdesát producentů, distributorů, novinářů, zástupců filmových institucí a festivalů. V česko-slovenském stánku se budou nabízet k prodeji filmy Kuky se vrací, Protektor, Kawasakiho růže a Habermannův mlýn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám