Hlavní obsah

Začíná 36. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústředními tématy letošního ročníku uherskohradišťské přehlídky bude islandská kinematografie, latinskoamerický film a snímky, v nichž hraje svou roli fotbal. Nebude chybět retrospektiva oscarového Jána Kadára, Jacquese Tatiho či geniálního a neúnavného německého dítěte Rainera Wernera Fassbindera.

Článek

Z předpremiér budou mít diváci největšího tuzemského nesoutěžního festivalu možnost zhlédnout třeba novou komedii Roberta Sedláčka Největší z Čechů. Původně dokumentarista a žák Karla Vachka postupně zbíhá ze svého původního zaměření ke komedii.

Sám tvrdí, že hlavně proto, že skrze ni diváci jeho sdělení spíše pochopí. Po úspěšných Mužích v říji přichází se snímkem o štábu, který se chystá natočit film o lidech, kteří zasvětili svůj život rekordům a kuriozitám.

„Neposílám vzkazy filmem. Filmem vždycky jenom zpětně popisuji, co jsem viděl a přežil. Třebaže mi to tady v Čechách málokdo věří,“ komentuje svůj úděl Sedláček.

K dalším předpremiérám patří kontroverzní dokument Nebe, peklo Davida Čálka o lidech libujících si v sexuální perverzi či Puškvorec, film polské legendy Andrzeje Wajdy, jakýsi sugestivní pomník, který natočil svému zesnulému kameramanovi Edwardu Kłosińskému.

Největší hvězdou je Ken Loach

Hlavním hostem letošní Letní filmové školy bude Ken Loach. Britský režisér uvede svou úchvatnou komedii Hledá se Eric s fotbalistou Erikem Cantonou v jedné z hlavních úloh. Film se velmi líbil loni v Cannes i v Karlových Varech.

Loach dostane na Moravě Výroční cenu AČFK za významný přínos evropské a světové kinematografii, kterou mu předá legendární slovenský fotbalový komentátor Karol Polák.

V rámci detailního pohledu na dějiny a současnost islandské kinematografie přináší festival mimo jiné retrospektivu tamního nejuznávanějšího režiséra Fridrika Thóra Fridrikssona, který si ji sám uvede. Rovněž on dostane zmiňovanou cenu.

Podobně jako slovenský kameraman Stanislav Szomolányi (Slnko v sieti) a maďarský tvůrce Béla Tarr, který spolupracoval na snímku Muž z Londýna třeba s českým divadelním režisérem a hercem Miroslavem Krobotem.

Pro fajnšmekry nachystal festival kolekci tzv. filmu noir, tedy filmu, jehož protagonisty jsou pesimističtí muži ve velkoměstech, která jsou temného vzezření i díky přesycenosti zločinem.

Na velkém plátně se budou promítat snímky jako Maltézský sokol, Pojistka smrti nebo Pošťák zvoní vždycky dvakrát.

Zpátky do devadesátek

Zajímavým cyklem budou i Divoká devadesátá. Programové oddělení festivalu si dalo práci a shromáždilo zajímavou sbírku polozapomenutých českých snímků z období nekontrolovatelného boomu kinematografie v prvních deseti letech po pádu totality.

Nechybí Svěrákův Akumulátor I, Cieslarovo Někde je možná hezky či film Eliška má ráda divočinu Otakáro Schmidta.

V rámci doprovodného programu jsou nachystána divadelní představení a řada koncertů – zahrají například Aleš Stuchlý nebo Sto zvířat. Z řady výstav zaujme kontroverzní skupina Pode Bal a její Malík Urvi II či exhibice československých filmových plakátů z let 1959 až 1989.

Celkem bude v Hradišti promítnuto víc než 250 celovečerních snímků na devíti místech, ceny akreditací se pohybují od 200 do 1200 korun. Festival potrvá do 1. sprna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám