Hlavní obsah

Začátky dvorních herců Tomáše Vorla na DVD

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před takřka pětadvaceti léty je nikdo neznal. Tomáš Hanák, Eva Holubová, Milan Šteindler - to jsou tři ze šesti herců, kteří obsadili hlavní role v raných filmech režiséra Tomáše Vorla. Dnes jsou všichni uznávanými osobnostmi české filmové scény. Kompilace osmi krátkých filmů Začátky filmových hvězd bude v prodeji 10. května.

Článek

Po několika letech tak mají filmový fanoušci možnost shlédnout vybrané Vorlovy krátké snímky na DVD.

Na slavnostní projekci v pražském kině Světozor Tomáš Vorel přiznal, že ani on ani jeho kamarádi - Hanák, Holubová, Šteindler, Dejdar, Vávra či Asterová - netušili, že se z nich jednou stanou filmové hvězdy, i když on sám to minimálně o třech prvně jmenovaných prý tušil.

"Svoje první filmy jsem psal společně s kamarády, které jsem do nich i obsazoval, a natáčel je za malé peníze svých rodičů a potom fakulty," řekl tvůrce Skřítka, režisér, producent, scénárista a herec Tomáš Vorel. Své první snímky z let 1978 až 1986 natáčel dřevěnou kamerou, kterou si sám vyrobil. "Jen bych ty filmy dneska natočil dvakrát rychleji, protože se doba zrychlila," dodal režisér.

Na DVD chemický i úřednický muzikál

Kolekce představuje osm krátkometrážních parodií, satirických komedií, tragikomedií i muzikálů. Postupně představí černobílou němou parodii Zákon samurajů a Kašpárka, kdy naivního, směšného mladíka v podání Milana Šteindlera hrubě poníží svůdná blondýnka Jitka Asterová.

Na projekci prozradila, jak se k filmu a herecké kariéře dostala. Tomáš Vorel se totiž snažil ji sbalit na ulici, ale nakonec jí nabídl roli ve filmu: "Díky Tomášovi jsem vlastně šla na DAMU a stala se herečkou," uvedla Jitka Asterová, známá z rádia jako moderátorka Sexy života "Asterka". Vynikající je i film To můj Láďa, kde se role opovrhované manželky skvěle zhostila Eva Holubová. 

Na DVD objevíte i komiksový příběh Rychlých šípů a dva muzikály - chemický Chemikál (adaptace muzikálu Divadla Sklep) a úřednický Ing., předchůdce kultovního filmu Kouř.

DVD Začátky filmových hvězd vyšlo jako příloha časopisu Biják, v samostatném prodeji bude od 10. května.

Reklama

Související témata:

Související články

Se Skřítkem se vrací dětské snění

Novým celovečerním filmem Skřítek se režisér Tomáš Vorel vrací ke svým dávným začátkům, kdy na amatérskou kameru točil grotesky jako Rychlé šípy nebo Kašpárek....

Výběr článků

Načítám