Hlavní obsah

Začal třináctý Sázavafest. Na novém místě a s novou filozofií

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní Sázavafest se ve svém třináctém ročníku přestěhoval na nové místo. Po dvou letech v Benešově u Prahy a dalších třech místech předtím jej letos hostí zámecký lesopark ve Světlé nad Sázavou. Za slušného zájmu publika začal ve čtvrtek po poledni.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Polemic fanoušky svým ska rozpohyboval.

Článek

Loňský ročník nebyl příliš úspěšný. Do objektu bývalých kasáren v Benešově u Prahy dorazilo jen pár tisícovek diváků, několik dnů před vypuknutím akce byl z finančních důvodů zrušen koncert britské skupiny Kaiser Chiefs, a tak se letos festival na novém místě znovu především staví na nohy. Ekonomicky i prestiží.

Jeho ředitel Pavel Kloupar se rozhodl pozvat zahraniční kapely, jejichž sláva se zatím nedotýká hvězd, leč mají před sebou dobrou perspektivu, anebo ve svých zemích platí za renomované. K nim přidal české jistoty a naděje a s tímto koktejlem nabídl divákům novou tvář přehlídky.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

UDG publikum na Sázavafestu rozezpívali.

Ve čtvrtek mu pomohly i sluneční paprsky, který areál místy zahřívaly nad třicet stupňů. Publikum se do něho valilo, a tak když večer nastoupili na scénu naši UDG a přehrávali své melodické poprockové pamlsky, pod pódiem bylo v podstatě plno. Na jednu stranu je to zpráva dobrá, na stranu druhou bude po očekávaném nájezdu dalších diváků při koncertech těch nejzajímavějších pod pódii v následujících dnech spíše těsno.

Slovenské a rakouské překvapení

UDG vtáhli čtvrteční večer do finále. Před nimi už ale excelovali například slovenští věrozvěsti stylu ska Polemic nebo jejich kolegové, bratislavské trio The Cellmates, které je ve své tvorbě inspirováno hudbou padesátých let, rockabilly a rock and rollem. Jejich koncert byl příjemným překvapením.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Gasmac Gilmore byli první zahraniční kapelou v programu Sázavafestu.

Vlastně to bylo přesně tak, jak si přál ředitel festivalu Kloupar, když sestavoval program. Překvapit publikum se mu jistě podařilo i angažováním vídeňské kapely Gasmac Gilmore, která ve své hudbě mísí heavy metal, punk, rock i world music a nebojí se přiznat, že ji fascinuje to, co na svých albech a koncertech provádějí gypsyrockoví Gogol Bordello.

Ve čtvrtek v noci ještě byly na programu koncerty skupin Visací zámek, Wohnout, The Linnings, Lucie Šoralové či formace Luno. V pátek se představí mimo jiné Celeste Buckingham, hlavní hvězdy festivalu Hadouken! z Velké Británie, Australan Dub FX nebo skupina Kryštof.

Sázavafest potrvá do nedělního rána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám