Hlavní obsah

Zabka dostal peníze na Most v poslední chvíli na letišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Strastiplné shánění peněz a železničního zvedacího mostu pro snímek Most, který je nominován na oscarové ocenění v kategorii krátkého hraného filmu, popsal po jeho páteční projekci v losangeleské projekční síni společnosti Universal spoluautor William Zabka.

Foto: archiv Bečova

Skvost nejen západních Čech, hradozámek Bečov nad Teplou

Článek

Mladý herec přijel do Evropy s deseti tisíci dolary, bez scénáře, ale s chutí natočit snímek o těžkém rozhodování otce mezi ztrátou syna, nebo zkázou vlaku plného cestujících. "Když mi bylo čtrnáct let, slyšel jsem příběh o chlapci, který spadl do železničního zvedacího mostu," vysvětlil počátek nápadu Zabka.

Poté začali on a další spoluautor snímku Bobby Garabedian pátrat po vhodném místu se zvedacím mostem, který našli po hledání v Belgii, Německu, Maďarsku a Bulharsku v polském Štětíně. V Praze naopak našli vhodnou produkční Janu Králíkovou a herce Vladimíra Javorského. Zabka navíc v Praze získal pocit, jakoby "tu byl odjakživa doma".

Poslední věcí, která chyběla, byly peníze. "V poslední chvíli jsme na letišti potkali investora," řekl českým novinářům Zabka, jehož děda pocházel z Moravy. To byl pouze základ a další peníze přišly později od desítky osob a firem. "Nikdo nám neřekl, že chce peníze vrátit, ale my je vrátíme," prohlásil Zabka. "Vždy jsme našemu investorovi, když jsme ho potkali na letišti, říkali, že dosáhneme na Oscara ..."

Reklama

Související témata:

Související články

OSCAR 2003: Oscarové Novinky

76. výroční ceny americké Akademie filmových umění a věd je minulostí. Letos měla Česká republika v oscarovém klání dva zástupce - snímek Ondřeje Trojana...

Výběr článků

Načítám