Hlavní obsah

Za vinyly už Britové utrácejí více než za stahování hudby

Novinky, Stanislav Dvořák

Návrat vinylové módy po roce 2000 nabírá nečekaný spád. Prodej gramofonových desek každý rok nejen roste, ve Velké Británii už podle tržeb překonává placené stahování hudby.

Foto: Profimedia.cz

Někteří lidé kupují desky, ale na gramofonu si je doma nepustí.

Článek

Vinyly vydělaly za poslední týden 2,4 miliónu liber, zatímco stahování jen 2,1 miliónu, uvedl server BBC. Prodalo se jich 120 000. Hudební průmysl teď zažívá proměnu, jakou nikdo nečekal - ještě loni vydělávalo stahování čtyřikrát víc než obchod s deskami.

Jedním z důvodů je to, že lidé už za stažení mp3 moc nechtějí platit, nemají pocit, že si něco „opravdového” koupili. Proto přecházejí na streamování nebo si něco stáhnou neoficiálně.

Deska je naopak stále oblíbenějším artefaktem, který vypadá dobře, dá se doma vystavit a stává se také oblíbeným dárkem. Stále více obchodů, včetně velkých supermarketů, je najednou ochotno zařadit do prodeje gramofonové desky, kterým v devadesátých letech všichni předpovídali brzký konec.

„Jde o další důkaz, že hudební fanoušci ještě dokážou překvapit,” uvedla Kim Bayleyová ze sdružení prodejců ERA. „Není to tak dlouho, co stahování mělo být budoucností. Málokdo předvídal, že formát alba, vynalezený v roce 1948 a založený na otisku rýhy do plastu, bude v roce 2016 bodovat v prodejích.”

Tisíce za desku? Nevadí

Zatím to ale neznamená, že by si zákazníci odnášeli z obchodů víc desek, než se z internetu stáhne „empétrojek”. Hlavní kouzlo formátu pro hudební průmysl spočívá v tom, že desky jsou velmi drahé. Lidé by si za tu cenu CD nekoupili, ale u desky jim to nevadí. Stojí většinou od 600 korun až po tisíce.

Neustálý růst prodeje vinylů pokračuje už dekádu a nevypadá to, že by se zastavil. Letos na jaře zveřejnila BBC průzkum, který ukázal, že mnoho lidí si něco poslechne na internetu, pak si koupí desku, ale už si ji nepustí. Zhruba polovina respondentů, kteří koupí gramofonové desky, si je ani po měsíci doma nepustila a 7 % zákazníků ani nemá gramofon.

Ukázalo se také, že vinyl nekupují jen staří nostalgici. Často jsou to dvacátníci a třicátníci, kteří prolézají regály s deskami a vyhledávají kvalitní hudbu, někdy i padesát let starou - art-rock, blues, klasický soul a současnou alternativu.

„Myslím, že toužíme po časech našich rodičů, kdy jste museli někam jít, abyste si mohli koupit písničku,” řekl britský student Duncan.

Ve Velké Británii se ročně prodají skoro tři milióny desek, v USA se prodává přes 6 miliónů vinylů ročně. V ČR se konkrétní čísla tají, vinyly tvoří asi 11 % tržeb z prodejů fyzických nosičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám