Hlavní obsah

Z nové inscenace Prodané nevěsty už zmizela americká vlajka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americká vlajka, kterou se mávalo při páteční premiéře Smetanovy Prodané nevěsty v pražském Národním divadle, už z inscenace zmizela. Postaral se o to ředitel ND a zároveň scénograf nové Prodané nevěsty Daniel Dvořák.

Foto: Petr Mráček

Tiskovka k turné Léta bláznivá

Článek

"Nahradili jsme ji neutrální plochou látky, abychom odstranili politický podtext, který se do opery vloudil, i když nebyl naším záměrem," řekl po premiéře pro ČTK Dvořák. Podle něho se v inscenaci ocitl americký prapor omylem. "Nechal jsem udělat stylizovanou, tmavomodrobleděmodrou vlajku, ale náhodnou záměnou vzali na premiéře originál," prohlásil ředitel.

Americkou vlajkou se mávalo při bitce indiánů s vojáky ve scéně komediantů, kterou pro Prodanou nevěstu zrežíroval šéf činohry Michal Dočekal - podle tvůrců inscenace jako "Vaškův sen o Americe," v němž nemá konkrétní vlajka co dělat.

Na první premiéře vyvolala právě tato scéna protesty diváků, jež vyústily ve volání "fuj" a "hanba". To se však ozývalo i při závěrečné děkovačce při příchodu režiséra Jiřího Nekvasila a scénografa Daniela Dvořáka.

Podle ředitele Dvořáka šlo o přemrštěnou reakci publika. Na sobotní druhé premiéře se již hlasité projevy nevole neozvaly.

Podle informací Novinek se při zkouškách nepoužívala náhražka americké vlajky, na generálkách však americká vlajka použita nebyla.

Reklama

Související témata:

Související články

Opera Národního divadla uvádí Prodanou nevěstu

V pátek večer má v Národním divadle premiéru nová inscenace Prodané nevěsty. Inscenační pojetí je netradiční, režie se chopil Jiří Nekvasil, scénu komediantů...

Prodaná nevěsta provokuje

Opera pražského Národního divadla uvedla v pátek a v sobotu premiéru nového nastudování Prodané nevěsty, které vzbudilo rozruch a nesouhlas části publika....

Výběr článků

Načítám