Hlavní obsah

Z galerie míří Kacířství 4.0 do pražských ulic

Právo, jaš, kul

Religionisté Ivan O. Štampach, Adam Borzič a Martin M. Mrskoš s hudebníkem Petrem Pálenským diskutovali v úterý v kavárně Galerie Jaroslava Fragnera u Betlémské kaple v Praze o kacířství. Nyní se projekt Kacířství 4.0 inspirovaný knihou Kacířův kancionál přesouvá do ulic. Organizátoři odstartovali hru Praha kacířská.

Foto: archiv akce

Z úterní pražské besedy. Uprostřed autor knihy Petr Pálenský.

Článek

Každý z účastníků přednáškového bloku Kacířství 4.0 téma uchopil po svém, všichni se ho však snažili zasadit do aktuálního společenského kontextu.

„Jde o spor církevní či obecně ideové kázně se svobodou. Svobodou, která může být riskantní, jednostranná, ale stojí za obhajobu. Analogie náboženské hereze existuje i ve filozofii, v umění, ba i v politice,“ uvedl Štampach, který se podělil o vlastní zkušenost s obviněním z hereze.

„Kacířství vnímám jako inspirující hybnou sílu, jako neortodoxní postoj ke všem věcem kolem nás. Zásadní je pro mě přístup, kde je místo pro nadhled a humor,“ řekl zpěvák a kytarista kapely Insania a jeden z autorů knihy Kacířův kancionál Petr „Poly“ Pálenský.

Organizátoři projektu Kacířství 4.0 od středy 4. prosince spustili geocachingovou hru Praha kacířská, putování po místech spojených s životem Jana Husa. Startovním místem je Knihkupectví Spálená 53. Mezi další zastávky patří Křižovnické náměstí, kde je socha zobrazující „artistickou fakultu“ Univerzity Karlovy, kterou Jan Hus po příchodu do Prahy studoval, nebo bývalý kostel sv. Michala, kde byl vysvěcen na kněze a stal se kazatelem. Nechybí Karolinum, Husova ulice, Betlémská kaple nebo Řeznická ulice, vše i s podrobnými historickými souvislostmi.

„S první indicií a získanou relikvií v ruce se účastníci hry mohou směle vydat na cestu Prahou po stopách jednoho z protagonistů knihy Kacířův kancionál – kazatele a oficiálně uznaného kacíře Jana z Husi,” sdělil za organizátory jeden z tvůrců hry Tomáš Kaplan.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám