Hlavní obsah

X Factor: Superstar pro dospělé?

Novinky, Stanislav Dvořák

TV Nova opět hledá hudební talenty. Nejde o další řadu Superstar, i když pořad X Factor se od ní zase tolik neliší. Nové v něm je například to, že dává prostor i starším zpěvákům a skupinám.

Článek

V současné době Nova hledá soutěžící. Mimopražští uchazeči tentokrát nebudou muset složitě dojíždět, protože castingy na podzim proběhnou v mnoha českých městech.

Někteří postoupí na semifinálové soustředění, kde si každý z porotců vybere své "koně", o které se pak bude starat i ve finále, kde se utkají s konkurenčními týmy. O konkrétním složení poroty se teprve bude rozhodovat, pořad má být vysílán až v roce 2008.

Nova získala licenci na vysílání X Factoru od firmy FremantleMedia. Poprvé byl pořad uveden v roce 2004 na britské televizi ITV a měl sledovanost přes 10 miliónů diváků. V současné době se ve Velké Británii vysílá již čtvrtá série a poměrně úspěšný je X Factor i v devíti dalších zemích.

Porotce v roli producenta

"Hudební soutěž X Factor je otevřená soutěžícím všech věkových kategorií, všech hudebních žánrů a dokonce jak jednotlivcům, tak i zpívajícím formacím. Obvykle se soutěží ve třech kategoriích: 15-24 let, 25 a více let a skupiny," sdělila Novinkám mluvčí TV Nova Veronika Šmítková.

Do děje mnohem více než v jiných soutěžích zasahují porotci. "Každý z nich je patronem jedné kategorie a sám vybírá soutěžící, kteří v dané kategorii postoupí do finále. Až do konce se svými ovečkami úzce spolupracuje, vybírá jim repertoár, konzultuje a doporučuje způsob předvedení písně. Každý z porotců, který je vlastně v roli neformálního producenta, má tedy snahu dotáhnout své svěřence v soutěži co nejdál a obhájit jej proti favoritům ostatních porotců," dodala Šmítková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám