Hlavní obsah

Výstavu Karel IV. vidělo už přes dvacet tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výstavu umění z doby posledních Lucemburků, která je otevřena přesně měsíc, vidělo v Obrazárně Pražského hradu téměř 22 tisíc návštěvníků. Potrvá do 21. května a vstupenku má rezervováno dalších 35 tisíc lidí. Počtem návštěvníků skutečných i zatím potenciálních se tak již výstava řadí k těm nejúspěšnějším, které se v tuzemsku konají.

Článek

Výstavu Karel IV., císař z Boží milosti, pořádá Správa Pražského hradu s Metropolitním muzeem v New Yorku, kde se premiéra projektu odehrála loni na podzim. Unikátní projekt soustřeďuje díla vzniklá na dvoře Jana Lucemburského, Karla IV. a jeho dvou synů. Výstava představuje dvě stovky děl zapůjčených z nejvýznamnějších výstavních institucí 11 zemí.

Podle odborníků je projekt unikátní především tím, že soustředil díla, jež vznikla v jednom místě a v jedné době, poté ale již nikdy nebyla pohromadě. Lidé na výstavě uvidí rukopisy či vzácné obrazy vynikajících gotických umělců, jako byli Mistr Theodorik, známý výzdobou Kaple svatého Kříže na Karlštejně, Mistr třeboňského oltáře a další.

Výstava je přístupná od pondělí do neděle mezi 10. a 19. hodinou, v sobotu od 10 do 21 hodin. Pokladny jsou otevřené denně od 9 do 18, v sobotu až do 20 hodin. Vzhledem k ochraně exponátů zavedli pořadatelé časové vstupenky. Maximální doba prohlídky je 1,5 hodiny, najednou může být v Obrazárně nejvýše 180 lidí. Vstupenky lze na konkrétní den a hodinu zamluvit předem - buď telefonicky, nebo osobně v pokladně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám