Hlavní obsah

Výstava v Římě uznala punkové hnutí jako vizuální umění

– Řím

V sále strohé Medicejské vily v Římě působí poněkud nemístně zvuk hudby legendární rebelské skupiny Sex Pistols, která zde provází první světovou retrospektivu punkového hnutí jakožto vizuálního umění. Výstavu, která potrvá do konce března, uspořádala Francouzská akademie.

Foto: Profimedia.cz

Německá aktivistka, zpěvačka a performerka Nina Hagen si svůj nekonformní postoj udržela do dneška.

Článek

Dosud se prý žádná expozice či publikace nevěnovala uměleckému rozměru punkrocku, který se vyvinul jako antikultura ve Velké Británii, Francii, Nizozemsku, Německu, Švýcarsku a Itálii ve druhé polovině 70. let. Putovní výstava se objeví také ve Švýcarsku a Francii.

Punk stále ovlivňuje umění a módu

Výstava Europunk se snaží ukázat, že toto hnutí stále ovlivňuje nejen hudbu, ale i vizuální umění a módu, řekl ředitel Francouzské akademie Eric de Chassey. Expozice začíná vzácným videozáznamem prvního televizního vystoupení Sex Pistols v roce 1976 a končí prvním výstupem skupiny Joy Division v BBC v roce 1979.

Podařilo se shromáždit více než 500 předmětů ze soukromých sbírek a muzeí z celé Evropy. Jedná se hlavně o plakáty, koláže, trička, koncertní letáky a novinové články. Jsou zde ale i slavná díla, jako portrét britské královny se zahalenýma očima a nápisem God Save The Queen od Jamieho Reida.

Reklama

Související články

Punk před třiceti lety i dnes na DVD

Dva dokumentární filmy, které právě vyšly na DVD, přibližují fenomén punku. The Punk Rock Movie Dona Lettse vznikl v době první punkové exploze na konci...

Výběr článků

Načítám