Hlavní obsah

Výstava Foglarova dvorního ilustrátora v Praze

Právo, Kateřina Farná
PRAHA

Kdo by neznal komiksové ilustrace Foglarových knih, stejně jako odvážné i jemné reklamní plakáty z poloviny minulého století? Český výtvarník a ilustrátor Bohumil Konečný (1918-1970), zvaný Bimba, má nyní svou expozici v pražském Obecném domě. Připravil ji Jan Hosnedl, gymnaziální učitel matematiky a fyziky. Výstava trvá do 10. ledna.

Foto: archiv, Právo

Komiksová hrdinka Octobriana, kterou obdivoval i zpěvák David Bowie.

Článek

Výtvarník Kája Saudek přiznal, že Bohumil Konečný výrazně ovlivnil jeho vlastní tvorbu. „Konečný uměl v roce třicet sedm nebo třicet osm to, co dnes v Americe umí sotva pár desítek malířů. Byl neporovnatelný s čímkoli… To, co umím, mě naučil on."

"Vše odstartoval nález velké karikatury profesorského sboru v archivu u nás ve škole. Nejprve jsme chtěli udělat malou výstavu, jenže pak se to rozjelo, až se nám nakonec podařilo udělat nejen výstavu v Praze, ale také vydat knihu a natočit film,“ řekl Právu Hosnedl.

.:Výstava představuje Konečného ilustrace, komiksové série i reklamní plakáty. foto: Právo/archiv

"Když jsem jako kluk Foglara četl, hodně na mě ty ilustrace zapůsobily. Měl jsem chuť připomenout Konečného tvorbu i jeho velmi zajímavý osud. Nakonec jsem zjistil, že to nejsou jen foglarovky, ale i krásné reklamní plakáty. A už vůbec jsem neměl tušení o kauze s Octobrianou,“ dodal.

Ponurá kauza Octobriana

Konečný byl totiž autorem výtvarné podoby komiksové hrdinky seriálu Amazona svého obdivovatele Petra Sadeckého. A setkání s ním se mu stalo osudným. Když Sadecký v emigraci vydal v roce 1971 mystifikační knihu Octobriana, dokreslil Konečného superženě rudou hvězdu na čelo a udělal z ní údajnou hrdinku undergroundového komiksu vzniklého v SSSR. Po zveřejnění byl Konečný považován za spoluautora, což mu způsobilo nemalé komplikace.

Zajímavé souvislosti potom přinesl značný zájem o tento komiks na Západě, neboť kmotr moderního britského komiksu Bryan Talbot se při návštěvě pražské výstavy přiznal, že v existenci Octobriany tehdy věřil. Dokonce ji obdivoval i zpěvák David Bowie.

Vzpomínka na Rychlé šípy a ilustrace z časopisů

I o této kauze se návštěvník výstavy dozví více, stejně tak může zavzpomínat na dětská léta s Rychlými šípy.

Komplexní pohled na Konečného výtvarnou tvorbu doplňují rovněž četné ilustrace z časopisů Vpřed, dále komiksy, kreslené vtipy, eroticky laděné kresby i výše zmíněný dokumentární film.

Výstava Bohumila Konečného

Obecní dům, trvá do 10. ledna 2009

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám