Hlavní obsah

Vyšla nová kniha Milenka Saddáma Hussajna

Právo, František Cinger

Můj život se Saddámem Hussajnem je název zpovědi Parisuly Lampsosové, jediné dcery bohaté řecké rodiny žijící v Iráku, který by se bulvárně mohl pojmenovat: „vůdcova“ milenka vzpomíná.

Článek

Parisula se ve svých šestnácti letech seznámila se stoupající politickou a mocenskou hvězdou Saddámem Hussajnem. Bylo mu třicet a dívku si vyhlédl jako intimní důvěrnici. Žena, která si nemohla mnoho vybírat svůj osud, nyní žije ve Švédsku, kde přebývají i její dvě dcery. A ona o otcovství mlčí. Nemlčí však o nelítostném vládci země. Hlavně však vypovídá o něm a vztahu s ním. Říkával jí prý často, aby se nezměnila, aby zůstala vždy taková, jaká je. Do určité míry svéhlavá, samostatná osobnost. Na zavolání k dispozici.

„Byla jsem zase za vypočítavou mrchu,“ smutně konstatuje žena, jejíž útěk z Iráku trval od roku 2001 dva roky. Dobře věděla, že kdyby spojila svůj život s jiným mužem, byl by on i jeho nejbližší brzo mrtví. Jako se to stalo tisícům lidí, i těm z rodiny Saddáma Hussajna. V knize sepsané se švédskou novinářkou ho Parisula neomlouvá. Chce nechat pouze nahlédnout do zákulisí mocenské špičky země, která byla kdysi kolébkou vyspělé civilizace.

Celkové hodnocení: 85 %

Parisula Lampsosová – Lena Katarina Swanbergová: Můj život se Saddámem Husajnem

Euromedia Group, k. s., – Ikar, přeložila Tereza Janoušková, 328 stran, 259 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Retro: před 20 lety vyšel debut Pearl Jam

Letos uběhlo dvacet let od vydání alba Ten, základní desky z éry grunge. Její autoři, Pearl Jam, hrají dodnes, zatímco kdysi zbožňovaná Nirvana se stala...

Výběr článků

Načítám