Hlavní obsah

Vyšla kniha Tři bratři od Zdeňka Svěráka

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se už pomalu stává zvykem, čtenář dostává do rukou literární zpracování filmových scénářů. V případě filmu Tři bratři režiséra Jana Svěráka se to týká pohádkových příběhů, které se staly předlohou úspěšného snímku.

Foto: nakladatelství Fragment

Zdeněk Svěrák: Tři bratři

Článek

Ten vznikl na motivy minioper z dílny oblíbené autorské dvojice Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. Vyprávění o osudu bratrů a jejich hledání štěstí je v knize staršího Svěráka doplněno ilustracemi, které připomenou také děj filmové pohádky. Ilustrátor Václav Šlajch připodobnil jednotlivé kresby výjevům z filmu.

Autorovi se podařilo propojit tři pohádky, které by měl dle jeho slov znát každý. Šlo o pohádky O šípkové Růžence, O Červené Karkulce a O dvanácti měsíčkách. Dlouho nevěděl, jak tři notoricky známé příběhy dát do jednoho motivu.

„Spojit tři pohádky do příběhu byl oříšek. Chtěli jsme, aby k sobě patřily, a tak jsme je svázali čtvrtou jako copánek ze čtyř pramenů,“ říká Zdeněk Svěrák. Vznikla navíc čtvrtá pohádka Tři bratři. „Kdo viděl film Tři bratři, ten si je touto knížkou připomene, a kdo ho neviděl, ten si je užije v nečekaném spojení. Na stříbrném plátně hraju vypravěče, který umí psát i malovat. Ale ve skutečnosti jsem výtvarné nemehlo. Všechno za mě kreslil a maloval Václav Šlajch, na jehož obrázcích si vaše oči v knížce určitě pochutnají.“

Jana, Pepu a Matěje rodiče pošlou do světa na zkušenou, aby se zbavili svých špatných vlastností (zbrklost, nerozhodnost, roztržitost). Každý z bratrů vstupuje do jedné z pohádek, aby našel své štěstí. Přitom zůstává zachováno staré, dobře známé pravidlo, že v pohádce vždy zvítězí dobro nad zlem.

Zdeněk Svěrák: Tři bratři
Fragment, 112 stran, 319 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám