Hlavní obsah

Vyšla dědička antické vzdělanosti: Encyklopedie Byzance

Právo, Peter Kováč

Nakladatelství Libri vydalo Encyklopedii Byzance, která formou výkladového slovníku zprostředkovává českým čtenářům odkaz civilizace, jež byla ve středověku považována za dědičku antické vzdělanosti a kultury.

Článek

Autorem 1900 hesel je Vladimír Vavřínek, renomovaný odborník a dlouholetý pracovník Slovanského ústavu, známý studiemi věnovanými Konstantinovi a Metodějovi a jejich příchodu na Velkou Moravu. Encyklopedie nabízí výklad pojmů z oblasti historie, hospodářství, náboženství, umění, literatury i státní správy.

Uvedena jsou také hesla týkající se byzantsko-slovanských vztahů a životopisy významných byzantských císařů a duchovních hodnostářů. Text je psán přehledně, se snahou o co nejvýstižnější definice. Kniha je užitečným doplňkem takových příruček, jako jsou Dějiny Byzance (ed. Bohumila Zástěrová) nebo Byzantská vzdělanost Růženy Dostálové.

Celkové hodnocení: 80 %

Vladimír Vavřínek:

Encyklopedie Byzance nakladatelství Libri, 552 stran, 590 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Nová alba: Vilém Čok, The Horrors nebo Cold

Samé zajímavé rockové nářezy vycházejí ve třetím prázdninovém týdnu. Na své si v něm přijdou jak milovníci tradičního českého bigbítu, pro něž je tu novinka...

Výběr článků

Načítám