Hlavní obsah

Vyjdou Proustovy nepublikované povídky s homosexuální tematikou

Právo, Tereza Frýdová

Devět neznámých povídek francouzského spisovatele Marcela Prousta bude publikováno. Jejich obsah se dotýká tématu homosexuality a vyjdou pod názvem Le Mystérieux Correspondant (The Mysterious Correspondent). Informaci přinesl britský deník Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Marcel Proust

Článek

Proust povídky napsal již v devadesátých letech devatenáctého století, v době, kdy sepisoval svou první sbírku drobných próz Rozkoše a dni. Tyto texty do ní však nezařadil, pravděpodobně kvůli jejich příliš odvážnému charakteru.

Bernard de Fallois, minulý rok zesnulý francouzský literární editor, povídky objevil v padesátých letech dvacátého století. Publikovány budou prostřednictvím jeho nakladatelství Éditions de Fallois již 9. října. Vyjdou u příležitosti stého výročí od chvíle, kdy Proust obdržel Goncourtovu cenu za román Ve stínu kvetoucích dívek, druhou ze sedmi částí Hledání ztraceného času. Zveřejněny budou zatím v původním znění, ve francouzském jazyce. Datum vydání anglického překladu bude teprve oznámeno.

Nakladatelství ve svém prohlášení popsalo, o jaký typ povídek se jedná. „Proustovi bylo kolem dvaceti let, když texty psal. Jejich charakter tragickým a temným způsobem naznačuje, že si svou homosexualitu uvědomoval. Jedná se o jakýsi intimní deník, který si nemohl vést,“ uvedlo.

Nepřiznaná homosexualita

Proust se během svého života k homosexualitě nikdy veřejně nepřiznal, a dokonce vyzval na souboj jednoho ze svých kritiků, který ho za gaye označil. Editaci povídek a anotaci díla dostal na starosti francouzský literární kritik a profesor Štrasburské univerzity Luc Fraisse. Ten v předmluvě stošestasedmdesátistránkové knihy popsal důvody, proč autor texty nezveřejnil.

„Bezpochyby se tak stalo proto, že byly odvážné a mohly by urazit tehdejší sociální prostředí, ve kterém panovala silná tradiční morálka,“ napsal.

Proust byl francouzský spisovatel, romanopisec, esejista a kritik. Žil na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Zemřel v roce 1922 ve věku jednapadesáti let na zápal plic a nejvíce se proslavil svým cyklem Hledání ztraceného času. Ten vyšel v sedmi dílech mezi lety 1913 a 1927, z nichž tři byla publikována až po autorově smrti.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám