Hlavní obsah

Vyjdou díla Palahniuka, Nesboho či Kangové. Knihy prvního pololetí přinesou životopis, romány i atlas

Právo, František Cinger

Letošní knižní trh procitne koncem ledna, kdy vyjde životopisná kniha Renaty Kalenské Doktor vězeňských věd. Nabídne příběh spisovatele Jiřího Stránského.

Foto: ČTK/AP

Objevem roku pro české čtenáře má naději stát se jihokorejská prozaička Han Kangová.

Článek

V únoru se představí tři slavní autoři detektivek. Bernard Minier v knize Zkurvenej příběh, Lars Kepler v příběhu Lovec králíků a Richard Price v díle Sráči. V květnu se k nim přidá žánrový souputník Jo Nesbo s knihou Žízeň.

V březnu bude Steve SemSandberg vyprávět v románu Bouře o shakespearovsky komplikované sourozenecké lásce.

Han Kangová dostala za svou Vegetariánku Man Bookerovu cenu. Je to příběh Korejky Jonghje, jejíž náhlé vegetariánství a zejména neoblomný postoj, s jakým se vzepře muži i rodině, představují pro okolí šok.

Loutkář Josteina Gaardera je dojemný a zároveň provokativní román o osamělosti i vztazích, o hledání místa ve světě.

Magický průvodce městem pod pahorkem od Pasiho Ilmariho Jääskeläinena přijde s koktejlem magického realismu, detektivky, hororu a fantasy. Život šéfredaktora Olliho Suominena, zaměřujícího se na knížky pro děti, se v něm změní, když si založí facebookový účet.

O morálce pojednává nobelistka Alice Munroová ve své knize Veřejná tajemství. Mistrně komponovaný text románu latinskoamerické prózy od Juana Gabriela Vásqueze Reputace je působivým zamyšlením nad dvojsečnou mocí médií a lidské paměti.

Povídky Chucka Palahniuka Něco si vymysli přinesou opět bizarní témata, v nichž si autor tolik libuje. Hukot času od Juliana Barnese je fiktivní historií vztahu ruského skladatele Dmitrije Šostakoviče ke stalinskému sovětskému systému. Popisuje jemnou hranici mezi zbabělostí, neutralitou a statečností.

Čtenáře si nepochybně najde další kniha J. K. Rowlingové s názvem Fantastická zvířata a kde je najít – filmový scénář.

Hanya Yanagiharaová je americká autorka pocházející z Havaje, která v románu Malý život vypovídá o sexuální orientaci, zneužívání, sebepoškozování, lásce, obětavosti, krutosti a neschopnosti bojovat s osudem. Vyjde i nový překlad Bílé velryby Hermana Melvilla od Šimona Pellara.

Své nové rukopisy by Radka Třeštíková a Michaela Klevisová měly vydat během května a června. Jejich názvy se teprve dozvíme. Anna Bolavá také vydá román Ke dnu, volně navazující na prvotinu Do tmy. Do roku 2052 pozve Pavel Bareš v Projektu Kronos.

Chystané knižní hity

LEDEN

Renata Kalenská: Doktor vězeňských věd

Szczepan Twardoch: Mofium

ÚNOR

Bernard Minier: Zkurvenej příběh

Lars Kepler: Lovec králíků

Karl Ove Knausgard: Můj Boj 2 – Zamilovaný muž

BŘEZEN

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Magický průvodce městem pod pahorkem

Eugen Ovidiu Chirovici: Kniha zrcadel

DUBEN

Pavel Bareš: Projekt Kronos

Han Kangová: Vegetariánka

KVĚTEN

Jostein Gaarder: Loutkář

Jo Nesbo: Žízeň

ČERVEN

Siri Pettersenová: Plíseň

Hanya Yanagiharaová: Malý život

Jedinečná bude kniha Můj atlas Česka. Jde o výsledek dlouhodobého projektu, do kterého se zapojily děti z celé České republiky. Jejich úkolem bylo popsat či nakreslit místo, na kterém žijí. Vznikla tak koláž textů a ilustrací různě starých a zkušených autorů, která tvoří smysluplný celek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám