Hlavní obsah

Vyjde neznámá kniha od autora Sherlocka Holmese

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sir Arthur Conan Doyle proslul na celém světě příběhy detektiva Sherlocka Holmese. Až dosud ale nikdy nebylo vydáno dílo nazvané The Narrative of John Smith.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel Arthur Conan Doyle

Článek

Vážná kniha má být podle informací BBC plná přemítání o životě a smrti a je o muži, kterého v jeho pokoji uvěznila vážná nemoc. Napsána byla v letech 1883 a 1884. Autorovi tehdy bylo kolem dvaceti let.

Conan Doyle poslal knihu nakladateli, ale pošta ji ztratila, tak ji musel znovu psát podle paměti a nikdy jí nedokončil. První příběhy Sherlocka Holmese vznikly až tři roky potom.

Rachel Fossová z British Library chce knihu zveřejnit letos na podzim. Získala již souhlas správce dědictví zesnulého autora.

Dílo prý není zrovna dokonalé, ale je to autorova první dlouhá próza po mnoha krátkých povídkách. Sám Conan Doyle se vyjadřoval o svých raných dílech s rozpaky, ale Fossová se domnívá, že nějakou hodnotu v knize vidět musel, protože se k ní později vrátil a přepracovával ji.

Hlavní hrdina John Smith se v ní dotýká náboženství i politiky a vede debaty se svou bytnou, paní Rundleovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám