Hlavní obsah

Vyjde komiks o Mašínech. Unikli tisícům východoněmeckých vojáků

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útěk malé skupinky českých mladíků přes NDR, komunistické východní Německo, zachycuje komiks Zatím dobrý Jaromíra Švejdíka, který vyjde začátkem prosince.

Foto: Argo

Komiks Zatím dobrý

Článek

Jde o kontroverzní a dodnes těžko uvěřitelný příběh hollywoodských rozměrů, kdy se bratři Mašínové za komunismu prostříleli z Čech až do Západního Berlína. Jejich dva kamarádi ale neměli štěstí, východoněmecké ozbrojené složky je dostaly.

Stejný příběh už popsal román Jana Nováka Zatím dobrý, který získal cenu Magnesia Litera pro nejlepší knihu roku. Připravuje se také film a výtvarník Jaromír 99 teď připravil komiks.

„Nechtěl jsem, aby to byl jen další vojenský komiks o hrdinství v době temna. Ale spíš sexy příběh dvou kluků, kteří se postavili zlu a měli z pekla štěstí,“ tvrdí Jaromír Švejdík alias Jaromír 99.

Foto: Argo

Zatím dobrý

„Tentokrát jsem hledal cestu, jak převést scénář do komiksu, dost dlouho. Vizuálně mě to táhlo ke starým časopisům Vpřed nebo Mladý hlasatel, které jsem jako kluk našel na půdě našeho domu. A také k mým oblíbeným Rychlým šípům,“ dodal autor, který proslul jako kreslíř trilogie Alois Nebel nebo frontman kapel Umakart a Priessnitz.

„Děj komiksu se od děje knihy podstatně liší, je to stejný příběh, ale tentokrát se na něj díváme z hlediště, kdežto v knize ho sleduju přímo na jevišti,“ říká Novák. „Komiksové libreto má mnohem blíž k filmovému scénáři než k románu, a tak jsem musel skoro všechno změnit. Komiks začíná a končí jinak než román a děj je pověšený na úplně jiný háček,“ dodává.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám