Hlavní obsah

Vydavatelé a přátelé knih u Karlova mostu "povstali" proti zvýšení DPH

Právo, Petr Janiš
Praha

Požadavek nakladatelů zachovat současnou sazbu DPH na knihy, případně ji snížit, zdůraznil ve čtvrtek v poledne happening u malostranské Mostecké věže Karlova mostu. Průchod zde zahradila přes metr vysoká barikáda z knih, postavili ji autoři, nakladatelé a významné osobnosti.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Barikádou z knih, jíž přehradil vstup na Karlův most, chtěli protestující připomenout 66. výročí Pražského povstání a nutnost bojovat za svobodu projevu. Zvýšená daň podle nich totiž zastaví produkci tiskovin.

Článek

Za PEN klub promluvil básník a písničkář Jiří Dědeček. „Boj proti blbosti je marný, ale povinný,“ konstatoval. Barikádu pomáhal stavět biskup Václav Malý, na místě byl i Tomáš Halík. Všichni vyzývali ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby od zvýšení DPH na knihy ustoupil.

"Vláda chystá bezprecedentní útok na knížky, na svobodu slova - proto jsme se rozhodli k tomuto protestu," řekl ČTK Marek Pečenka z nakladatelství Dokořán.

Foto: Právo

Knižní povstání v Praze

„Potřebují tupé stádo,“ hlásaly transparenty a trefovaly se do ministra: „S Kalouskem mezi barbary.“ Kde se knihy tak náhle na mostě vzaly, je prý výrobní tajemství.

„Požadujeme, aby DPH zůstala minimálně na 10 procentech. Ideální by bylo, kdyby byla skutečně evropská, tzn. někde mezi nulou a pěti procenty,“ řekl na místě jeden z mluvčích Výzvy na obranu knih, již podepsalo už 150 tisíc lidí. Lidé z branže se obávají kolapsu knižního trhu při čtrnáctiprocentní DPH v příštím roce a 17,5procentní poté. Ohrozí to podle něj nejvíce odbornou literaturu. „Nakladatelé ji prostě nebudou vydávat, budou to považovat za neúměrné riziko,“ odhadl mluvčí.

"Nejde o špatnost, ale o blbost"

Barikádu stavěl spisovatel také Jiří Stránský a divil se, kde je policie. Řekl, že jde o nepovolenou demonstraci, i když se už dnes shromáždění nepovolují. „Už dlouho jsem nebyl zavřený,“ připomněl.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na nepovolenou demonstraci se přišel podívat jeden městský strážník.

Jeden strážník městské policie se na místě objevil asi po půl hodině. Zeptal se jen, zda barikáda, již ovšem bylo možné obejít třeba přes Kampu, zmizí, a byl ujištěn, že ano.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čtenáři, spisovatelé, knihkupci a nakladatelé protestují proti zvýšení dolní sazby DPH, kvůli které prý nakladatelství zkrachují, a stát nakonec získá pro důchodový systém méně, než kdyby ponechal sazby pro knihy v současné výši.

Barikáda se má převézt na holešovické Výstaviště, kde má vyrůst její kopie. „12. května u této barikády tam bude předána cena Poleno pátera Koniáše, tomu největšímu škůdci v posledním roce,“ uvedl mluvčí s tím, že nechce zatím říkat, kdo anticenu dostane. Rozhodnout to musí zvláštní komise na veletrhu Svět knihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám