Hlavní obsah

Vychází Werichův Švejk doplněný o dosud nevydané rarity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na třinácti CD vychází u Supraphonu audiokniha Osudy dobrého vojáka Švejka. Že Jan Werich namluvil slavný Haškův román, je věc obecně známá, tentokrát jsou ale součástí balíku nahrávek i raritní záznamy s Vlastou Burianem a Ferencem Futuristou.

Článek

V bonusu objeví posluchači nahrávky Švejka s Ferencem Futuristou z roku 1936, unikátní záznamy slavné inscenace Švejka z divadla Větrník z roku 1946 a především nikdy nevydané nahrávky dialogu Švejka Jana Wericha s Jiřinou Šejbalovou v roli paní Müllerové a Vlastou Burianem jako feldkurátem Katzem z roku 1953.

Tyto nahrávky pravděpodobně nevyšly pro jejich totální uvolněnost a svobodnou rozjívenost, s níž Vlasta Burian mistrovsky vytváří opilého kuráta. Bonus končí vzpomínkami Josefa Lady na Jaroslava Haška a na vlastní ilustrování Švejka.

Kartonová krabička zahrnuje i obsáhlou brožuru s těmito slavnými Ladovými ilustracemi. V textu nalezneme vše, co podstatného o Švejkovi napsali Karel Hvížďala, Karel Kosík, Bohumil Hrabal, Vladimír Just a ve vzpomínkách přímí účastníci nahrávání Švejka Janem Werichem, Josef Cincibus ml. a Jiří Šrámek.

Nová verze příští rok

Letos vzniká také úplně nová audioverze Švejka. Deset herců namlouvá na CD celý román a výsledek se vejde na 20 CD, bude trvat cca 26 hodin a zapojili se do něj nejlepší čeští vypravěči včetně Miroslava Donutila a Josefa Somra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám