Hlavní obsah

Vychází Testament hraběnky Tiefenfeldové

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohlo by se zdát, že život středoškolského profesora Petra Kropáčka bude nadále určen světem literatury, která mu byla nejbližší. Manželka možná až do penze, dožije-li se jí, bude hledět do mikroskopu v mikrobiologickém ústavu a dcera a syn půjdou v blížící se dospělosti vlastní cestou.

Článek

Jenomže v knize Testament hraběnky Tiefenfeldové se vše změní těžko pochopitelným dědictvím zámku v jižních Čechách, spojeným s lesy, honitbou i mladou černošskou studentkou. Populární psychiatr a autor detektivních příběhů Jan Cimický, který se mimo jiné v románu pojmenovaném Tzimiskis (2005) vydal po stopách dávných předků, k nimž patřil mladý císař Ioannis Tzimiskis, který se v polovině desátého století dostal v byzantské říši na chvíli k moci, učinil opět úkrok stranou a vydal se, místo do příšeří zločinu, do literárního světa našich současníků.

Věřme, nevěřme, jednoho dne dostal profesor Kropáček předvolání k notáři, který mu sdělil, že zemřelá hraběnka Tiefenfeldová se v exilu zamilovala do jeho sbírky básní pro děti a protože jedinou věc, kterou si před útěkem z republiky stačila odvézt, byla říkadla s ilustracemi Josefa Lady, vzpomněla si na smrtelné posteli na autora jejímu srdci milé knihy. Čtenář se nemusí obávat, nejde o opravu zámku či obchody, autor sleduje osudy neznámého pedagoga, který se přes noc stal objektem zájmu bulvárního tisku charakterizovaného titulkem:

Z chudého profesora zámeckým pánem! Bude následovat soudní proces o sporné dědictví? Nemůže jít o nějaký hřích z mládí? Možná, že Cimický zas až tak nevybočuje z „řady“ svého autorského zájmu. O vraždu sice nejde, ale návštěva u psychiatra chybět nebude. Copak by se to dalo všechno vydržet bez jeho pomoci? A samozřejmě bez soudržnosti rodiny. Možná jedno z vhodných témat letního čtení.

Jan Cimický: Testament hraběnky Tiefenfeldové Baronet, 251 stran, 229 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Jan Cimický:

Testament hraběnky Tiefenfeldové Baronet, 251 stran, 229 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám