Hlavní obsah

Vycházejí nevydané písně Vodňanského a Skoumala

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Vodňanský a Petr Skoumal jsou autorská dvojice, která přinesla do naší zábavy mnoho skladeb, scének a básní.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Vodňanský

Článek

Při příležitosti 75. narozenin Jana Vodňanského, které oslaví 19. června, vyšla pod názvem Tarantule a jiné nevydané songy unikátní kolekce písní z let 1970–1980, které skrýval umělcův archív.

Šestadvacet písní, z nichž mnohé uslyší posluchači poprvé, vzniklo v období, kdy mělo duo Vodňanský–Skoumal od tehdejšího režimu zákaz vystupování.

Zvukové záznamy se tak rodily v podstatě konspiračně a v maximálním utajení. Bylo to buď v domácích soukromých studiích či na večírcích v různých studentských kolejích, fakultách a podnikových klubech.

Svébytná poetika Vodňanského textů dostala vyloženě undergroundový rozměr. Ten pak v kombinaci s nádechem absurdity, nonsensu a vtipných hříček působí jako osvěžující a především osvobozující gejzír legrace, zvláště pak s ohledem na dobu, kdy texty i hudba vznikaly.

Kromě Vodňanského, který má na svědomí všechny texty, a Skoumala, jenž zhudebnil sedmnáct skladeb, se jako autoři na albu představují Jaroslav Jakoubek, Ivan Mizera a Martin Zákravský, Jiří Bulis a Jiří Toufar. Pěveckých partů se z většiny zhostili sami autoři, které v některých písních doplnili Zdena Lorencová, Světlana Nálepková či Přemysl Rut.

Reklama

Výběr článků

Načítám