Hlavní obsah

Výbuch supernovy inspiroval kapelu Jamaron k vydání videoklipu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to tak dávno, kdy se médii šířily hypotézy o brzké explozi hvězdy Betelgeuse, jež by se podle některých zdrojů ještě za našich životů mohla proměnit v supernovu. Spekulace vyvolala ve vědeckých kruzích řadu debat a mimo jiné inspirovala členy české kapely Jamaron, kteří o hvězdě natočili písničku a videoklip. Na Novinkách.cz má premiéru.

Jamaron v klipu k písni BetelgeuseVideo: Supraphon

 
Článek

Jamaron je rocková skupina v čele s frontmankou Marií Dostálovou. Zakládá si na srozumitelných českých textech obohacených o životní zkušenosti, se kterými se řada posluchačů snadno ztotožní.

„Když mi bratr Ondřej zahrál v naší zkušebně píseň poprvé, ještě jsem zcela nerozuměla jejímu sdělení. Refrén mi ale okamžitě utkvěl v paměti a celkově mi je píseň svým vyzněním o pomíjivosti života velmi blízká,“ vysvětluje Dostálová.

„Všechno začalo tím, když jsem poslouchal jeden z dílů vědátorského podcastu, kde se právě hovořilo o explozi hvězdy Betelgeuse,“ vysvětluje člen kapely Ondřej Dostál. „Vědomí, že hvězda, kterou na nočním nebi vidíme pouhým okem, může znenadání zazářit a pak navždy zmizet, mě hluboce inspirovalo.“

„Nejvíce inspirující pro mě bylo, že hvězda, která podle nás z noční oblohy nikdy nezmizí, skutečně jednou ukončí své putování po nebi,“ snaží se Dostál přiblížit své pocity vycházející z písně. „Koukáte na noční nebe a najednou se hvězda, kterou tam po celý svůj život vidíte, rozzáří a po milionech letech svitu upadne do temnoty. Viděl jsem v tom obrovskou paralelu s našimi životy, které také jednou pohasnou, a s pomíjivostí bytí obecně. Myslím, že za všechno ostatní už mluví text písně a nálada skladby, kterou jí dala svým skvělým přednesem Marie.“

Nový singl je předzvěstí alba, které spatří světlo světa 17. března letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám