Hlavní obsah

Výběru ze světových festivalů vévodí vítězný snímek Cannes Zloději

Novinky, Stanislav Dvořák

To nejlepší z nejlepších světových festivalů jako Cannes, Berlinale a Benátky nabídne filmová přehlídka Be2Can 3. až 9. října. Proběhne nejen v Praze, ale v devatenácti dalších českých městech.

Foto: Film Europe

Film Zloději

Článek

Festival Be2Can navštíví také Brno, Boskovice, Havířov, Jablonec nad Nisou, Jihlavu, Karlovy Vary, Kladno, Ostravu či Olomouc a další města.

„Be2Can vám pomůže zorientovat se. Na světě je více než 3500 filmových festivalů, jen v Evropě se ročně natáčí více než 1700 filmů. Be2Can v premiéře představí 10 špičkových snímků z Berlína, Benátek a Cannes. Pokud je zvládnou diváci vidět všechny, budou mít za sebou úvod do současné festivalové kinematografie. Be2Can je zkrátka efektivním filmovým vyhledávačem, nejrychlejší cestou k filmům, o kterých se mluví. Zároveň pomáhá hodnotit místní festivaly, ale i současnou českou a slovenskou kinematografii. Festival si také klade otázku – proč nebyl český a slovenský film téměř 50 let v hlavní soutěži v Cannes?“ sdělil ředitel festivalu Be2Can Ivan Hronec.

„Z canneské soutěže se představí jemná japonská filmová freska Zloději o pětičlenné chudé rodině, která se živí drobnými krádežemi. Obdivuhodná soudržnost jim dovolí, aby si do svého minibytu o velikosti 25 metrů čtverečních adoptovali děvče,“ popsala za pořadatele Adéla Brabcová jeden z hitů přehlídky.

Lynchovský neo-noir 

David Robert Mitchell natočil halucinogenní neo-noir Záhada Silver Lake, který někteří přirovnávají k dílům Davida Lynche. Polský snímek Tvář režisérky Małgorzaty Szumowské má být „nekompromisní i mimořádně vtipnou studií krize identity“ i bajkou o vnitřní síle a kráse s fantazijními prvky. Film o známém teroristickém útoku v Norsku Utøya, 22. července natočil norský režisér Erik Poppe.

„Francouzský režisér Cédric Kahn natočil pokorné drama Modlitba o hledání sebe sama i Boha v prostředí komunity drogově závislých. Představitel hlavní role Anthony Bajon si po zásluze odnesl Cenu za herecký výkon. V programu nechybí ani nevšední a citlivé psychologické drama 3 dny v Quiberonu režisérky Emily Alefové sledující tři dny v životě herecké hvězdy Romy Schneiderové. Německý režisér Christian Petzold ve své novince Tranzit prozkoumává fantomy evropské migrace a identity. Jeho neobvykle pojatý film s řadou melodramatických i politických motivů zasazuje příběh z doby německé okupace Francie do současných reálií,“ dodala Brabcová.

Festival uvede v různých sekcích 31 filmů, z toho 10 premiérových. Detailní program kin bude zveřejněn na www.be2can.eu.

Reklama

Výběr článků

Načítám