Hlavní obsah

Vtípky a narážky z Oscarů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po řádce ostřílených komiků jako Billy Crystal, Whoopi Goldbergová či Steve Martin byl průvodcem letošního oscarového ceremoniálu Jon Stewart, původně herec, který se ale proslavil až humoristickou televizní show The Daily Show With Jon Stewart, v níž paroduje televizní zprávy a politiky.

Článek

Mottem letošního oscarového večera byl Návrat ke slávě a kráse, což Stewart ocenil, nicméně sám ho vedl v lehce ironickém duchu, který odstartoval už uvítácím oslovením přítomných: "Dobrý večer, dámy a pánové - a Felicity." Čímž myslel Felicity Huffmanovou, která hraje ve filmu Transamerica transsexuála.

Pokračoval například sdělením, že hosté budou letos přicházet v pořadí, jak jsou talentovaní. Zejména narážky na různé sexuální orientace se daly i díky Zkrocené hoře a Capotemu celkem očekávat a dlužno říci, že na nich rozhodně nebylo nic nevkusného. "Capote zlomil tabu - ukázal Americe, že ne každý homosexuál je kovboj," řekl například Stewart a sestřih klasických hollywoodských westernů uvedl slovy: "Není na nich nic homosexuálního."

Diváci poté se smíchem sledovali záběry tvrdých chlapů Divokého západu ve scénkách, které jako by svědčily o opaku. Když později Samuel L. Jackson uvedl sestřih filmů vyjadřujících se k rasismu, sociálním i jiným problémům slovy: "Díky nejlepším z těchto filmů jsme mohli přemýšlet, jací jsme a jací jsme jako národ." Stewart po skončení ukázek poznamenal: "A žádný z těchto problémů už potom nikdy nebyl problémem."

Film patří do kina

Jako jedno z nosných témat večera by se dala označit věta: "Film patří do kina a ne na DVD." Už v úvodu Stewart poznamenal, že Hollywood za sebou nemá moc dobrý rok, protože byly menší tržby, a kladl to za vinu zejména pirátům. "Piráti kradou pořád a kradou tak, že některé dámy neměly letos ani dost látky na šaty," komentoval hluboké výstřihy přítomných hvězd.

Po sestřihu ukázek z velkých filmových spektáklů pak poznamenal, že na takové filmy se dá koukat jedině na velkém plátně. Stewartovy poznámky podtrhlo vystoupení prezidenta akademie Sida Ganise. Nejprve ocenil jako nejdůležitější složku filmu umění vyprávět silný příběh.

"Špičková technika se může měnit, ale naše srdce budou pořád stejná. Příběhy nás baví, ale zároveň nám umožňují pochopit současný i minulý svět," řekl Ganis a poté zdůraznil: "Nikdo nikdy neřekl, že tohle či ono bude skvěle vypadat na DVD. Jedině v setmělém sále se podělíte o zář filmu s cizinci, kteří jsou svedeni dohromady příběhem," zaagitoval ve prospěch zvýšení návštěvnosti kin.

Přátelská dloubnutí

Nikdo naopak nemusel agitovat ve prospěch George Clooneyho. Ten si dokonce svými třemi nominacemi (za herecký výkon v Syrianě a za režii a nejlepší film Dobrou noc a hodně štěstí) jakoby říkal o narážky. "Jsem rád, že se Clooney nevěnuje maskám, takže nám to vyšlo," řekl například Howard Berger, oceněný za film Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, a nebyl jediný, kdo si do pohledného, všestranně talentovaného a ještě občansky uvědomělého Clooneyho dloubl.

Dloubnutí ale působila přátelsky a Clooney si z nich určitě nic nedělal. Ze zmíněných tří nominací proměnil tu hereckou, a jakkoli není důvod zpochybňovat jeho režijní talent, pravda je, že před kamerou se vyjímá prostě skvěle - ať na filmovém plátně, při děkovací řeči, v níž velmi působivě připomněl, že filmaři jsou vždy o něco napřed v pojmenovávání velkých problémů doby, nebo prostě jen v záběru televizní kamery při reakci na poznámky ke své osobě. Úspěšný a okouzlující muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám