Hlavní obsah

Vrcholem Respectu bude vystoupení The Ex s etiopským saxofonistou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Festival etnické hudby Respect, který se koná o tomto víkendu v Praze na Štvanici, nenabízí jen obvyklou podobu world music, která si za posledních dvacet let získala stále více příznivců. Kromě čínského virtuosa na brumle Wang Li nabídne i spojení divokých postpunkových The Ex s legendárním etiopským saxofonistou Getatchewem Mekuriou, který zahraje na závěr sobotního večera.

Článek

The Ex patří k nejzajímavějším představitelům anarchistického post punku. Britsko-holandský soubor z Amsterdamu se po celou svou kariéru snažil vyhýbat klišé, a proto se odkláněl nejen o písňové struktury, ale také stále hledal inspiraci v nových oblastech. Postupně k nim přibyla i world music.

V Etiopii se spojili s nejslavnějším místním saxofonistou, dnes 74letým Getatchewem Mekuriou, který po celou svou kariéru bořil zavedené postupy. Stejně jako pionýři free jazzu John Coltrane a Ornette Coleman či s ním nejčastěji srovnávaný Albert Ayler se nenechal svazovat harmonií. V jeho případě to bylo jednodušší, protože se nechal inspirovat etiopskými válečnými zpěvy shellela, pro něž je typická pentatonika.

Na scéně Mekuriu a The Ex doplní tanečník Melaku Belay.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám