Hlavní obsah

Vratné lahve dosáhly nejvyšších tržeb v české historii

Smutnoveselou komedii Vratné lahve Jana Svěráka, která bude českou kinematografii reprezentovat v soutěži MFF v Karlových Varech, zhlédlo v českých kinech už na 970 000 lidí a tržby dosáhly 105 miliónů korun. Jde o historicky dosud nejvyšší tržby v domácí distribuci.

Článek

V aktuálním žebříčku návštěvnosti zabodovaly Vratné lahve 11 týdnů od premiéry na třetím místě za Tajnostmi Alice Nellis, které jsou ze Svěrákovy producentské dílny, a třetím pokračováním Spidermana, když je o víkendu zhlédlo dalších 12 502 lidí.

Mimořádný zájem vzbudil snímek už bezprostředně po svém vstupu do distribuce, když ho v kinech zhlédlo 107 362 diváků, čímž překonal rekord novodobého žebříčku návštěvnosti domácích titulů. V polovině ledna ho zaznamenal ostrý start Menzelovy adaptace Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále s počtem 103 364 lidí.

"Do neděle však Vratné lahve zhlédlo 969 920 diváků a utržily 105 miliónů korun, což jsou nejvyšší dosažené tržby všech dob," řekla Alice Rychlinková z distribuční společnosti Falcon. Předpokládá, že začátkem června přivítají miliontého diváka a budou následovat z posledních let úspěch Hřebejkových Pelíšků či Svěrákova Tmavomodrého světa.

DVD bude v říjnu

V době, kdy měly premiéru, však bylo vstupné do kina nižší, což se promítlo i do celkových tržeb. Například Tmavomodrý svět s návštěvností 1,2 miliónu lidí měl tržby ve výši 90 miliónů. Svěrákovy Vratné lahve se budou od poloviny července promítat i na Slovensku. Právě v těchto dnech se ucházejí o pozornost zahraničních distributorů na festivalu v Cannes, kde se spolu s Tajnostmi Alice Nellis, Menzelovým "anglickým králem" a Bestiářem Ireny Pavláskové promítají na filmovém trhu. DVD s řadou bonusů bude mít premiéru 1. října.

"Do Cannes nejedu, mám tam na to lidi," řekl Jan Svěrák s tím, že zájem o Vratné lahve projevili zatím distributoři například z Německa, Řecka, Itálie, Austrálie a Belgie. Očekávaný Bestiář Ireny Pavláskové se v českých kinech příliš neprosadil, když ho během pěti týdnů zhlédlo necelých 200 000 diváků.

V aktuální tabulce skončil na čtvrtém místě. Pusinky Karin Babinské propadly z dvanáctého místa na patnácté; dosud mají na kontě na 40 000 diváků. Už tento týden návštěvností kin pohne třetí pokračování Pirátů z Karibiku s podtitulem Na konci světa. Koncem května se na plátnech objeví ve třech desítkách kopií Vejdělkův snímek Roming s Bolkem Polívkou a Mariánem Labudou v hlavních rolích. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

SPECIÁL: Vše o filmu Roming

Po úspěšných Účastnících zájezdu natočil mladý režisér Jiří Vejdělek Roming, veselou road movie o dvou Romech v roztřeseném náklaďáku. V hlavních rolích září...

Výběr článků

Načítám