Hlavní obsah

Vráťa Ebr se o své nové knize bonmotů a citátů vyjádřil, že je o pijácích

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vráťa Ebr vydal už osmou knihu bonmotů O pivu, pijácích a nepijácích, která začíná nejstarší zprávou z roku 448 o uherských Slovanech, pokračuje citáty známých osobností, které si zaznamenává dlouhá léta.

Foto: archiv, Právo

Autor knihy O pivu, pijácích a nepijácích říká, že gurmánství je radost.

Článek

Vydal jste už osmou knihu ze série Nejen bonmoty a citáty. O čem je?

Navazuje na ty o blbosti, o knihách, o jídle a jmenuje se O pivu, pijácích a nepijácích. Začíná nejstarší zprávou z roku 448: „Uherští Slované tehdy uctili byzantské císařské posly ječným nápojem“ a pokračuje anekdotami, básněmi a dvěma pivními otčenáši.

Připravil jsem ještě svazeček Zabijačka očima literátů, kde kraluje Jaroslav Seifert verši ze sbírky Chlapec a hvězdy. Třetí kniha je věnovaná legendární čínské restauraci ve Vodičkově ulici v Praze, která byla otevřena v roce 1958. Je tam i historie celé této ulice včetně zážitků s Janem Werichem a dalšími.

Vím, že máte mnoho památníků s odpověďmi známých lidí na vaši otázku. Kdy jste s tím začal?

Dělal jsem to, když jsem nastoupil do Arbesova knihkupectví na Smíchově. To byl rok 1969, rok nato jsme už dělali besedy v klubu U Bílého koníčka na Staroměstském náměstí. Prvními hosty byli František Filipovský s Pavlínou. A tam mě napadlo, co kdybych je požádal o zápis.

Následovali Jaroslav Foglar, Aleš Ulm a další. Také jsem začal dělat autogramiády, a to hlavně díky Petru Novotnému, který tehdy ještě moderoval Fešáky. Činím tak dodnes, další bude 3. června v Praze v Salmovské literární kavárně.

V lednu jsem si odpovědi spočítal a došel k číslu 4151. Je tam spousta známých lidí, bohužel mnoho, kteří přešli na stranu většiny a nejsou s námi. Je to literární dílko neohraničené časem.

Na jakou zajímavou průpovídku si pamatujete?

Jako důchodce si už nepamatuju skoro nic, ale v zápisnících si mohu připomenout třeba odpovědi sexuologa Radima Uzla, který vládne humorem. Vtipně pokaždé odpovídal František Nepil. Kdysi jsem mu dal otázku: Jaký máte zlozvyk při čtení?

Řekl: Zlozvyk při čtení nemám žádný, zlozvyk mám při jídle, čtu. Nejkratší odpověď měl Miroslav Horníček na otázku: Který autor bude nejčtenější v roce 3000? Žádná sláva, co se týče té otázky. Já, Horníček, řekl mi. Vážím si odpovědí s kresbou, což mi udělali Honza Kristofori, Jeňýk Pacák, Vladimír Komárek, asi čtyři na celou stránku, Petr Urban. Je to příjemné listování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám