Hlavní obsah

Vojáčci k vystřižení i vybarvení: Legionáři, rytíři i samurajové

Právo, František Cinger

Vzpomínáte si, chlapci nebo muži, na dětský věk? Obdiv k vojákům všech možných bitev byl spojen nejen s klukovskými hrami, ale i s přehlídkou domácích, převážně hliněných vojáčků. Ti cínoví, to už byla jiná kvalita!

Foto: Mladá fronta

Pavel Kolín, Jakub Kolín: Vojáčci

Článek

Kdo chtěl, mohl si sám vyrobit i bojovníky papírové. Nyní nabízejí antické hrdiny, středověké rytíře i japonské samuraje otec a syn, Pavel a Jakub Kolínovi, v publikaci Vojáčci (Mladá fronta, 64 stran).

Je to přehlídka historie antiky, středověkých reků i asijských mistrů dlouhého ostrého meče zvaného katana. V době řeckých městských států se bojovníci nazývali hoplité a těšili se všeobecné úctě.

Do bitvy oblékali jen helmu, hrudní kyrys a chránidla holení i předloktí. Jejich tisícihlavý útvar se jmenoval falanga.

Římští legionáři i středověcí bojovníci

Římská říše měla už své legie a tím pádem i jejich příslušníky - legionáře. A co pak středověký rytíř. Jeho brnění, přilbu, štít a samozřejmě různé druhy mečů známe z mnoha výpravných historických filmů.

Autoři se věnují i samurajům, tvořícím v Japonsku od dvanáctého do devatenáctého století dokonce samostatnou společenskou třídu.

Legendární je jejich morální kodex bušidó, ve volném překladu cesta válečníka, připomínající věrnost pánovi - šógunovi, úctu k rodičům a vůbec k předkům.

Dále zahrnoval také čestnost i upřímnost a v neposlední řadě potřebu sebezdokonalování. Kromě toho se čtenář dozví i o záhadných a legendami opředených bojovnících zvaných ninja.

To vše je doplněno možností postavit si čtyřicet pět barevných vojáčků i patnáct černobílých. Rozstříhat si vlastní pexeso i zjistit, jak si vyrobit vlastní obléhací hrad.

Stačí jen chuť, šikovné ruce, lepidlo, nůžky, vodovky, dřevěné kolíčky na prádlo, gumička a provázek.

Tato publikace je vhodná pro děti i dospělé, s perspektivou vzniku druhého i třetího dílu. Ty připomenou královské mušketýry, dále napoleonské vojáky i hrdiny první a druhé světové války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám