Hlavní obsah

Vkusný taneční pop Gwen Stefani

Právo, jaš

Když americká blondýnka a k tomu ještě znamenitá zpěvačka Gwen Stefani vydala před dvěma lety své debutové album Love. Angel. Music. Baby, vyvolalo to za oceánem obrovskou vlnu nadšení. Prodaly se ho tam bezmála čtyři milióny kusů, celosvětově pak více než sedm miliónů. Není proto divu, že na novinku čekal hudební svět s velkým napětím.

Článek

The Sweet Escape vyšlo minulý týden a splnilo naděje do něho vkládané. Od Gwen Stefani, bývalé členky skvělých No Doubt, lze totiž těžko očekávat, že se zapouzdří v nějakém hudebním stylu a už se nehne. Je svobodná a volná, a náležitě toho využívá. Proto lze i tentokrát hovořit o záměrném křížení stylů, kterým vévodí kvalitní pop, sekundují mu dance, r'n'b, hip hop, funk, rock, world music a další styly, na které si jen vzpomenete.

Deska využila současných studiových možností a na první poslech je velice syntetická. Písničky tak ale byly napsané, je z nich cítit, že by jim živá prezentace spíše uškodila. Proto je nutné přijmout kolekci jako veskrze moderní. A také dobře vyprodukovanou a zaranžovanou. Jasným pojítkem mezí vší tou hudební růzností je sladký hlas Gwen Stefani. Na kolekci se podíleli zajímaví hosté. Skupina The Neptunes, baskytarista Tony Kanal, s nímž Stefani působila v No Doubt, Akon, Swizz Beats nebo klávesista Tim Rice-Oxley, který je hvězdou britských Keane.

Právě jeho si zpěvačka zamilovala za to, jak profesionálně k věci přistupoval, a především jak skvělou skladbu jí napsal. Early Winter je opravdu jedním z vrcholů desky. Už jenom proto, že v ní jsou syntetické prvky potlačeny a dominuje jí sladký zvuk klavíru. V úvodní písničce Wind It Up je slyšet jódlování herečky a zpěvačky Julie Andrews. Je vysamplované z hudebního filmu The Sound Of Music z roku 1966, jenž patří ke zpěvaččiným nejoblíbenějším vůbec. Takto se rozhodla ho uctít.

Celou deskou pak vzdala poctu dobrému tanečnímu popu s přesahy do stylů, které jsou zábavné i inspirující.

Gwen Stefani: The Sweet Escape, Universal Music 20006

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám