Hlavní obsah

Vítězné snímky World Press Photo jsou vystaveny v Karolinu

Praha

Nejlepší novinářské fotografie z roku 2009 jsou vystaveny v pražském Karolinu. Absolutním vítězem se stal Ital Pietro Masturzo se snímky Íránců, kteří loni v červnu vycházeli na střechy svých domů a provolávali nesouhlas se zmanipulovanými volbami.

Článek

Vítězná fotografie je jedna ze série, kterou Masturzo pořídil v Teheránu jednoho večera krátce po volbách z 12. června 2009. Žena na ní křičící z terasy svého domu do ulice na protest proti tomu, že za vítěze prezidentských voleb byl prohlášen kontroverzní Mahmúd Ahmadínežád.

Deschampsova místa bezdomovců

Návštěvníci si mohou v Karolinu prohlédnout také soubor fotografií míst, kde žijí pařížští bezdomovci, jejich autorem je Francouz Pierre-Olivier Deschamps, letošní držitel Ceny Prahy.

Cena Prahy se v rámci World Press Photo udílí od roku 1990. Vítěze mezi nominovanými snímky vybírá primátor města. Pavel Bém (ODS) se letos rozhodl pro soubor bezdomoveckých fotografií.

Na Deschampsových snímcích chybí lidé - pozorovatel na nich spatří pouze vyležené místo na staré matraci nebo kus mřížoví vyleštěného častým posedáváním bezdomovců. Jinak fotografie nezachycují více než kusy krabic jako součástí bezdomoveckého bytí, nebo špinavé deky.

"Kdybych na těch fotografiích ukazoval osoby, pohled by ulpěl jen na ně a vytratilo by se to zásadní - tedy těch pár metrů čtverečních, nepohodlí a blízkost zdroje tepla, u kterého se bezdomovci zdržují," řekl Deschamps. Na snímcích jsou vidět pouze znaky "domova" bezdomovců, Deschamps tím chtěl navodit naléhavější a silnější pocit, než kdyby fotil přímo bezdomovce. V Paříži žije až 30 tisíc lidí bez přístřeší.

Výstava v Karolinu bude otevřena od pátku 17. září denně od 10 do 18. Končí 10. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám