Hlavní obsah

Víkendový návrat ke klasice

Právo, Radmila Hrdinová

Divadelní premiéry třetího adventního víkendu se odehrají ve znamení návratu ke klasice. A to jak světové, tak i domácí, komediální i vážné.

Foto: Viktor Kronbauer

Václav Vydra jako Šašek a Antonie Talacková jako Audrey ve vinohradské inscenaci Jak se vám líbí.

Článek

Pražské Divadlo na Vinohradech uvádí v pátek 13. prosince premiéru inscenace Shakespearovy romantické komedie Jak se vám líbí, která se údajně hraje na vinohradském jevišti poprvé. Příběh vyhnaného vévody, který se se svou družinou uchýlí do idylického Ardenského lesa, kde se odehrává i milostné trápení Orlanda a Rosalindy, nastudoval šéf souboru Juraj Deák s Jiřím Šestákem, Šárkou Vaculíkovou, Markem Adamczykem, Václavem Vydrou, Antonií Talackovou a dalšími herci.

Po Jiráskově pohádkové Lucerně sáhla dramaturgie činohry Národního divadla v Brně. „Proud slov Lucerny je utkán v místech, kam se sbíhaly pramínky české řeči, u Erbena a Němcové a jejich pohádek. Jiráskův jazyk je pozorně odposlouchaný od těch, kteří byli předobrazy jeho postav. Nejsou to jen slova, ale také tóny a barvy jejich duší a jejich pohnutek, strachů a toužení,“ říká režisér Štěpán Pácl, pro něhož je Lucerna první inscenací v pozici kmenového režiséra brněnského souboru. Roli Mladé kněžny ztvární Petra Lorencová, Haničku Zuzana Černá, nové tváře souboru. A jako Mlynář hostuje v Mahenově činohře Jiří Suchý z Tábora. Inscenaci doprovodí hudba Jakuba Kudláče v podání živě hrajícího houslového sextetu. Premiéra v Mahenově divadle se koná 13. prosince.

Foto: Jakub Jíra

Zuzana Černá jako Hanička v Jiráskově Lucerně brněnského Národního divadla.

Legendární hra amerického dramatika Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího se vrací na pražskou scénu v inscenaci Městských divadel pražských. A to jako requiem za sen jednoho obyčejného člověka, který se probouzí z třpytivého snu do nemilosrdného rána reality a který zjišťuje, že na sklonku života dosáhl jediného – pro všechny má větší cenu mrtvý než živý. V režii Michala Dočekala vytvoří roli Willyho Lomana Miroslav Donutil, jeho ženu Lindu ztvární Zuzana Kronerová, v dalších rolích se představí Martin Donutil, Viktor Dvořák, Jiří Štrébl a další herci souboru. Premiéra se odehraje v sobotu 14. prosince od 19 hodin na scéně Divadla ABC.

A nakonec jedna nestárnoucí komediální klasika: Feydeauova komedie Brouk v hlavě napsaná na samém počátku 20. století ožije v nastudování činohry Divadla J. K. Tyla v Plzni. V režii Thomase Zielinského si hlavní dvojroli Viktora Emanuela Champsboisyho a sluhy Boutona zahraje Martin Stránský. Premiéra se uskuteční v sobotu 14. prosince na scéně Velkého divadla v Plzni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám