Hlavní obsah

VIDEO: Ve Varech se představily Anglické jahody

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Tvůrci připravovaného českého filmu Anglické jahody svůj snímek představili na mezinárodním filmovém festivalu. S krátkou ukázkou sklidili veliký ohlas. Novinky.cz ji získaly exkluzivně pro své čtenáře.

Článek

Film zachycuje atmosféru roku 1968, do dnů, kdy vtrhly do Československa armády "spřátelených" států. Natáčelo se v části obce Davle nedaleko Prahy.

Ústřední písničku složil a nazpíval Tomáš Klus.

Příběh ze srpna 1968

Režisér Vladimír Drha ve snímku zachytil život mladíka Tomáše, hraje Ivan Lupták, a jeho rodiny. Plánuje svůj odjezd na brigádu sbírání jahod do Anglie, okupace ale vše změní a život hlavního hrdiny se rázem otočí naruby.

"Scénář využívá historického dne 21. srpna jako dramatické situace, jako důvodu civilního psychologicko - milostného dramatu. Jeho ústředními postavami jsou mladí lidé a domnívám se, že tento fakt může jejich dnešním vrstevníkům osvětlit leccos z toho, co jim připadá jako vzdálená a nepříliš slavná historie,“ charakterizoval film jeho režisér Drha.

Snímek plný hvězd

Film je nabitý hereckými hvězdami. Divákům se představí mimo jiné Nina Divíšková, Viktor Preiss či Pavla Tomicová a někteří herci z Ruska. Postavu ruského vojáka, který mění osudy mladých hrdinů filmu, ztvárňuje Alexej Bardukov, který je v rodné zemi označován za ruského Brada Pita.

Premiéra snímku je plánovaná na 13.listopadu.

.

Anketa

Ve Varech se představily Anglické jahody, máte v plánu film zhlédnout?
Ano, půjdu na něj do kina
54,9 %
Ano, počkám si na DVD
20,3 %
Ano, počkám si na jeho uvedení v televizi
13,1 %
Ne, není to můj styl
11,7 %
Celkem hlasovalo 375 čtenářů.

Anglické jahody

  • Drama, ČR, 2008
  • Režie: Vladimír Drha
  • Hrají: Viktor Preiss, Ivan Lupták, Vladimír Brabec, Nela Boudová, Milan Stehlík, Pavla Tomicová, Kateřina Burianová, Sandra Pogodová, Filip Rajmont, Jan Kuželka, Karel Pospíšil, Saša Minaev, Marie Štípková, Nina Divíšková, Miloslav Mejzlík, Dagmar Bláhová, Alexej Bardukov

Reklama

Související články

Jak chutnaly Anglické jahody

Dávno již tomu, kdy Češi poprvé vyjeli do Anglie na jahody. Známější je datum, kdy první brigády na Západě skončily, datum, které přetrhlo v těchto končinách...

Výběr článků

Načítám