Hlavní obsah

VIDEO: V Davli se točí nový český film Anglické jahody

Právo, Radek Plavecký
DAVLE

Filmařský štáb obsadil část obce Davle nedaleko Prahy. Pod vedením režiséra Vladimíra Drhy tady natáčejí nový český film Anglické jahody. Diváka film vrátí do problematického roku 1968, do dnů invaze sovětské armády.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hlavní hrdinové nového českého filmu Marie Štípková a Ivan Lupták na mostě v Davli, kde se budou natáčet některé scény.

Článek

"Srpnové dny roku 1968 se v české kinematografii neobjevovaly příliš často. Tento scénář využívá 21.srpen jako dramatickou situaci a důvod civilního psychologicko-milostného dramatu. Hlavními postavami jsou mladí lidé, takže by to mohlo jejich dnešním vrstevníkům osvětlit leccos, co jim připadá jako hodně vzdálená minulost,“ domnívá se režisér Vladimír Drha.

To potvrzovala i představitelka hlavní role Marie Štípková. "O roce 1968 jsem věděla spíš hodně ze školy, ale při studování téhle role jsem se víc ptala lidí. Pro mnohé to byla zásadní událost života, ale pro mnohé jen vzdálená situace,“ říkala herečka.

Stejně vzdáleně vnímala zpočátku invazi ruských vojsk i hlavní mužská postava. Tomáše hraje Ivan Lupták. Plánuje svůj odjezd na brigádu sbírání jahod do Anglie, ale vše se okupací změní a život hlavního hrdiny se rázem otočí naruby.

:. Hlavní hrdinové nového českého filmu Marie Štípková a Ivan Lupták na mostě v Davli, kde se budou natáčet některé scény.foto: Právo/Radek Plavecký

Ve filmu se objeví i řada hereckých hvězd, například Nina Divíšková, Viktor Preiss či Pavla Tomicová a někteří herci z Ruska. Postavu ruského vojáka, který mění osudy mladých hrdinů filmu, ztvárňuje Alexej Bardukov, který je ve své rodné zemi označován za ruského Brada Pitta. "Brad Pitt, no nevím, ale na kole přijel v prvních záběrech natáčení moc pěkně,“ smála se Marie Štípková. Herci mají zatím za sebou tři natáčecí dny. Premiéru bude mít snímek letos 12. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám