Hlavní obsah

VIDEO: Ulice v Čáslavi dostala jméno po rodičích Miloše Formana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČÁSLAV

Jedna z ulic v Čáslavi nese od pátku jméno Formanova. Město ji tak přejmenovalo na počest rodičů režiséra Miloše Formana, Anny a Rudolfa, kteří během druhé světové války zahynuli v koncentračních táborech.

Článek

Přejmenování ulice, v níž dodnes stojí rodinná vila, se zúčastnil i Miloš Forman. Zavzpomínal na dobu, která předcházela začátku války. Za rodiči tehdy, někdy v létě 1938, prý přijel jejich známý s nabídkou, aby s jeho rodinou Formanovi utekli před nacisty do Švédska. Rudolf Forman to ale odmítl.

"A za tohle rozhodnutí oba rodiče zaplatili životem. Mám dnes nádherný pocit, že se vracejí domů, že je tady zase jejich domov a můj taky, protože domov má každý tam, kde prožije dětství. A já tady toho prožil hodně," dodal režisér.

A jaké má vzpomínky na rodnou ulici? "Žil jsem tady jenom osm let, ale prvních osm let se vám zaryje do paměti. Nepamatuju si, co jsem dělal včera, ale pamatuju si přesně, co se v této ulici dělo," řekl režisér ČTK.

Na stromy v parčíku naproti rodnému domu by dnes už prý nevylezl. Ale pořád pod nimi vidí křoviska, v nichž si tehdy s kamarády dělali skrýše. Na plácku hráli s tenisákem fotbal, bojovali s kluky z vedlejší ulice.

"My jsme byli Balkán 1, oni Bílá růže. To byly strašný bitvy, s blátem na klacku," smál se. Do Čáslavi se rád vrací. V rodné vile pořád bydlí příbuzní. "Dokonce jeden pokoj je tam zachovaný přesně, jak já ho znám z doby svého dětství," poznamenal.

Nové jméno ulice podle něj nepřipomíná jen rodiče a jeho, ale taky jeho bratry, kteří se tady narodili a žili. "Jsem dojatý hlavně kvůli rodičům, kteří udělali moc nejen pro nás kluky, ale i pro své okolí," řekl.

S Formanem přijela řada herců

Formana doprovodila do Čáslavi řada známých herců, mimo jiné Jan Kraus s Ivanou Chýlkovou, Jiří Lábus s Oldřichem Kaiserem, Eva Holubová a Pavel Landovský. Jejich přítomnost režiséra potěšila. Stejně tak ale s dojetím zavzpomínal na dětství s řadou místních pamětníků. Byla mezi nimi i jednaosmdesátiletá Věra Kleinerová. Formana neviděla prakticky od dětství, desítky let. "Ale pamatuje si mě důkladně," řekla ČTK po několikaminutovém rozhovoru s režisérem.

Žila prý tehdy ve stejné ulici a malého Formana vozila v kočárku. "Když Miloš trošku povyrostl, tak jsme si spolu hráli. Musela jsem dělat koníčka a on měl bičík a rajtoval na mě, když jsem jela pomalu," zavzpomínala.

Ředitelka čáslavského Dusíkova divadla a Kina Miloše Formana Eva Albrechtová při slavnosti připomněla, že když se Formanovi do zmíněné ulice v roce 1922 nastěhovali, jmenovala se Na Balkáně 1. V polovině 60. let pak dostala jméno po zdejším staviteli Josefu Spudilovi, který navrhl mimo jiné i čáslavské divadlo. Jeho jméno ale z mapy Čáslavi nezmizí a ponese ho jedna z ulic v nové městské zástavbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám