Hlavní obsah

VIDEO: Případ nevěrné Kláry, film podle Viewegha

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je všední prázdninové dopoledne, pražskou Francouzskou ulici rozpaluje po deštivých dnech slunce. Dole v podzemí klubu Retro rozpaluje zaplněný taneční parket kapela, v jejímž doprovodu se vlní jednak vnadná slečna u tyče, jednak dav mladých lidí.

Točí se další film podle VieweghaVideo: ČTK

 
Článek

Na blondýnu s černých šatech a bílém tílku, která zatím postává na parketu, zamíří kamera, a muž za ní vydá mezinárodně srozumitelný pokyn: „Action!“ Kamera spustí, blondýna rozpohybuje tělo, očima jen občas zabloudí k jednomu z hudebníků na pódiu.

:. Při natáčení.foto: Právo/Petr Hloušek

Točí se jedna ze scén Případu nevěrné Kláry podle románové předlohy Michala Viewegha. Příběh soukromého detektiva, který se jedním špatným rozhodnutím dostal do vleku tragikomických událostí, vzniká v italsko-české koprodukci, v angličtině, s českým štábem a italským režisérem Robertem Faenzou.

Od Renče k Faenzovi

Odcházím z podzemního klubu nahoru na ulici a ptám se producenta Rudolfa Biermana, kdo je kdo a co se vlastně stalo od chvíle, kdy oznámil, že Vieweghův román natočí s režisérem Filipem Renčem.

„Filip měl pocit, že by chtěl jiný závěr než je v knize, a měl ještě některé další nápady, které se nám moc nelíbily. A zatímco jsme o nich jednali, dala najevo zájem italská producentka Elda Ferriová, která je podepsána například pod Benigniho oscarovým filmem Život je krásný. Vieweghovu knihu četla a hodně se jí líbila. Nejdřív jsem nabídku odmítl, ale když se jednání s Filipem nehýbala, nakonec jsme se domluvili,“ odpověděl Bierman a dal se do představování spolupracovníků.

:. Hlavní hrdinka při natáčení.foto: Právo/Petr Hloušek

Režisér Roberto Faenza je známý režisér, který před třemi lety soutěžil na karlovarském festivalu se snímkem Za bílého dne. Titulní postavu Kláry ztvární blondýna, kteoru jsme viděla dole na parketu Laura Chiattiová.

Je to bývalá teenagerská miss Evropy, a viděli jsme ji letos ve Varech v italském soutěžním filmu Ranní ptáče dál doskáče. Roli detektiva hraje skotský herec Iain Glen, známý například z Království nebeského či z Lary Croft.

Jak se modelka stává herečkou

„Původně jsem uvažoval pro roli Kláry o Pavlíně Němcové. Ale byl tu hlavně jazykový problém – točíme v angličtině a na titulní roli ta její nestačila,“ řekl Bierman a dodal: „Laura sice neumí anglicky vůbec, ale v jejím případě nemají Italové, kteří dávají do filmu většinu peněz, problém ji předabovat. Pavlínu budeme dabovat do menší role detektivovy manželky.“

Modelka, která začínala společně s Evou Herzigovou a žije v Paříži, kam se jako osmnáctiletá provdala, má dnes již sedmnáctiletého syna a o hereckou kariéru se snaží už delší dobu. Po několika nezávislých filmech se objevila jako novinářka ve filmu Edith Piaf, hraje i v komedii Patrice Leconta Válka missek.

„Jsem ráda, že mám roli ve filmu, který točí renomovaný režisér, a ještě mohu být alespoň na nějaký čas doma,“ řekla o nynější práci Němcová. Z českých herců uvidíme také Aňu Geislerovou, Miroslava Šimůnka, Zuzanu Fialovou. Film má rozpočet 4,5 miliónu eur (asi 112 miliónů korun) a bude se natáčet i v Benátkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Veselé pohádky od Viewegha na CD

V současnosti nejúspěšnější český spisovatel Michal Viewegh vydal v roce 2007 první knížku určenou dětem. Nyní vycházejí Krátké pohádky pro unavené rodiče...

Italský režisér Faenza točí Viewegha

Italský režisér Roberto Faenza právě natáčí v Čechách film na motivy knihy Michala Viewegha Případ nevěrné Kláry. Snímek se realizuje v angličtině a točí...

Výběr článků

Načítám