Hlavní obsah

VIDEO: Filmem roku se na Českém lvu stal snímek Karamazovi

Novinky, Stanislav Dvořák
PRAHA
Aktualizováno

V sobotu byly v pražské Lucerně předány filmové ceny Český lev. Nejlepším filmem roku se stalo drama Karamazovi režiséra Petra Zelenky. Ten si také odnesl Českého lva jako nejlepší režisér roku. Úspěšný byl i film Tobruk, oceněný za kameru, zvuk a hudbu.

Článek

V kategorii ženský herecký výkon v hlavní roli zvítězila Zuzana Bydžovská (Venkovský učitel). "Děkuji vám, chci poděkovat Bohdanovi, porotě a chci poděkovat dětem a přátelům a učitelům a doktorům," řekla herečka.

Za mužský herecký výkon v hlavní roli byl oceněn Karel Roden (Hlídač č. 47). I přes dlouhé ovace v sále převzal cenu jen se stručným "Děkuju" a bez dalšího proslovu opustil pódium. Za herecké výkony ve vedlejších rolích si sošky odnesli Vladimír Dlouhý (Hlídač č.47) a Lenka Termerová (Děti noci).

:. Českého lva za nejlepší film získal 7. března večer producent Čestmír Kopecký za film Karamazovi. Foto: Dorian Hanuš

:. Českého lva za nejlepší mužský výkon v hlavní roli získal Karel Roden za výkon ve filmu Hlídač č. 47 režiséra Filipa Renče. Cenu převzal od Otakara Brouska staršího. Foto: Dorian Hanuš

Bodoval i Občan Havel

Mezi scenáristy se letos prosadil Bohdan Sláma, který napsal a jako režisér i natočil Venkovského učitele. Mezi režiséry se radoval Petr Zelenka (Karamazovi). Uvedl, že čekal cenu spíše za hudbu nebo kameru: "Je to náhoda, já si to nezasloužím. Dejvické divadlo mi dalo volnou ruku a já jsem to prostě dal nějak dohromady."         

Nejlepším filmovým dokumentem roku se stal Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Na pódium přišel s tvůrci i bývalý prezident Václav Havel, který je hlavní postavou filmu. "Já tu stojím trošku neoprávněně, já jsem ten film nenatočil," řekl Havel, "rád bych poděkoval divákům za jejich shohívavost při pohledu do zákulisí mého výkonu politické funkce."

:. Českého lva za nejlepší ženský výkon v hlavní roli získala Zuzana Bydžovská za výkon ve filmu Bohdana Slámy Venkovský učitel.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Cenu za dlouhodobý přínos českému filmu převzal z rukou ministra kultury Václava Jehličky režisér Juraj Herz, který právě chystá do kin horor Tma. "Chci poděkovat manželům Synkovým, kteří mi umožnili, že jsem mohl točit a chci poděkovat své třiadvacetileté lásce," uvedl Herz.

Tobruk slavil úspěchy

V kategorii zvuk Českého lva dostali Jakub Čech a Pavel Rejholec za Tobruk. Za výtvarný počin byli oceněni Juraj Jakubisko a Jaroslava Pecharová (Bathory), za střih Jan Matlach (Hlídač č.47). Cenu za hudbu obdrželi Richard Horowitz a Susan Deyhim (Tobruk).

:. Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu získal režisér Juraj Herz (uprostřed). Cenu mu předal ministr kultury Václav Jehlička. Foto: Dorian Hanuš

V kategorii kamera zvítězil Vladimír Smutný, který natočil film Tobruk a získal letos  již svého pátého Českého lva. Divácky nejúspěšnějším filmem se stal velkofilm Juraje Jakubiska Bathory. 

Přehled hlavních cen:

Film: Karamazovi

Režie: Petr Zelenka (Karamazovi)

Herec v hlavní roli: Karel Roden (Hlídač č.47)

Herečka v hlavní roli: Zuzana Bydžovská (Venkovský učitel)

Scénář: Bohdan Sláma (Venkovský učitel)

Dokument: Občan Havel

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám