Hlavní obsah

Věstonická venuše bude vystavena v Miláně

Slavná Věstonická venuše, vyrobená před přibližně 29 tisíci lety, kterou odborníci považují za jednu z nejdokonalejších sošek doby kamenné, bude od pátku vystavena v Miláně.

Foto: Dorian Hanuše, Právo

Věstonická venuše

Článek

Stane se atrakcí výstavy věnované nejstaršímu umění, uvedla včera Eva Pánková z brněnského Moravského zemského muzea, které keramickou sošku do Itálie zapůjčilo.

Soška nejznámější moravské ženy je velmi zdatná cestovatelka. Podle ředitele brněnského Antrophosu Petra Kostrhůna byla Věstonická venuše v poslední době například na výstavách ve Vídni, Amsterodamu a také ve Spojených státech.

Cenné nálezy z Moravy

V Miláně připomene archeologické výzkumy profesora Karla Absolona v Dolních Věstonicích na Břeclavsku a brněnský pavilón Anthropos, který je věnován nejranějším dějinám lidstva. Moravské zemské muzeum bylo jedinou institucí svého druhu ze střední Evropy, které pořadatelé výstavy v Miláně požádali v souvislosti s akcí o spolupráci. S Věstonickou venuší jsou v Itálii vystaveny i další mimořádně cenné nálezy z Moravy.

Jednou z nich je Mašovická Hedvika – torzo plastiky ženy, staré asi 7000 let, které se podařilo nalézt před dvěma lety při výzkumech na Znojemsku. Ze stejného období pochází další venuše ze znojemských Hlubokých Mašůvek. Pořadatele milánské výstavy zaujala natolik, že její fotografii využili na plakáty.

Mezi další unikáty této výstavy patří například váza ze Střelic u Brna, zdobená postavami tří mužů a ženy.

Reklama

Související témata:

Související články

V Norimberku chystají Mýtus hradu

Mýtus hradu – tak se jmenuje výstava, kterou připravuje Germánské národní muzeum v Norimberku jako hlavní kulturní akci Spolkové republiky Německo pro příští...

Výběr článků

Načítám