Hlavní obsah

Vertigo i Vilém Spilka Quartet mají nová alba

Novinky, Stanislav Dvořák

Po albu Podvod, kde zpracovali táborákové evergreeny Honzy Nedvěda, vydává jazzová kapela va Vilém Spilka Quartet album Čekání na Toma. S novinkou se hlásí také Vertigo.

Foto: Dušan Tománek

Vertigo

Článek

Kytarista Vilém Spilka je autorem všech skladeb na nové desce. Tentokrát muzikanty inspirovali hlavně jejich potomci.

„Naše nová deska nenabízí tak zřejmý leitmotiv jako předchozí Podvod, ale doufáme, že má nejméně stejně silné hudební a vlastně i mimohudební sdělení. Nazvali jsme ji Čekání na Toma a je věnována hlavně našim dětem,“ řekl.

Křest alba Čekání na Toma se uskuteční 23. listopadu v brněnském klubu Leitnerka a 24. ledna v pražském Jazz Docku.

Foto: Radek Babička

Vilém Spilka Quartet

Inpirací pro skladby na albu Čekání na Toma byly především děti většiny členů kapely. Tom je šestiletý syn saxofonisty Radka Zapadla, žije s poruchou autistického spektra. „Titulní píseň je právě o čekání na to, co se z něj vyloupne. Jestli nám Tom něco řekne. Jestli bude chtít být součástí našeho světa. Autismus se mi díky němu stal zdrojem inspirace, a protože jsou zatím příčiny jeho vzniku zahaleny tajemstvím, i prostřednictvím dalších skladeb na desce se pokoušíme vykreslit mysteriózní náladu, dur-mollovou bipolaritu, kontrast mezi spontaneitou a organizovaností, volnomyšlenkářstvím a zodpovědností,“ dodal Spilka.

Formaci Vertigo tvoří saxofonista Marcel Bárta, pianista Vojtěch Procházka, cellistka a zpěvačka Dorota Barová, trumpetista Oskar Török, basista Rastislav Uhrík a  bubeník Daniel Šoltis. Po třech letech od alba Nononononininini přichází novinka Daleko.

Sinatra v teniskách. Jamie Cullum spojil pop, showmanství a jazz a míří do Prahy

Kultura

Vertigo experimentuje s elektronikou a akustickými nástroji, přičemž autory většiny skladeb jsou Marcel Bárta a Vojtěch Procházka, ale vlastní kompozice zde mají i tři další členové kapely.

Křest alba Daleko proběhne 13. ledna 2020 od 19:00 hodin v pražském klubu Jazz Dock.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám