Hlavní obsah

Vědci znají otisk levého ukazováku Leonarda da Vinciho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antropologové zrekonstruovali otisk ukazováku levé ruky renesančního velikána Leonarda da Vinciho. Jak napsala agentura AP, mohlo by to pomoci odpovědět například na otázku, co Leonardo jedl nebo zda byla jeho matka původem Arabka.

Foto: Novinky

Nejznámější obraz renesančního umělce Leonarda da Vinci

Článek

Rekonstrukce otisku je výsledek tříleté vědecké práce. Antropolog a ředitel výzkumného ústavu v Chieti Luigi Capasso řekl, že by objev mohl být využit při určování autorství sporných maleb nebo rukopisů. "Víme, jak Leonardo viděl svět i budoucnost. Ale kdo to byl? Tato biologická informace nám ho osvětluje jako člověka a nikoli jako génia. Je to první dotek jeho lidství," řekl.

Při sestavování otisku vědci vycházeli z fotografií asi 200 otisků, sejmutých z 52 dokumentů, jichž se Leonardo dotýkal.

Capassova práce, o níž podle agentury AP informoval v roce 2005 český odborný časopis Archeologie, je nyní k vidění na výstavě, jež bude v Chieti otevřena do 30. března.

Poznatky o stravě mohou napovědět leccos o původu

Leonardo prý při práci často jedl, takže je možné, že otisky jeho prstů podají informaci o konzumovaných potravinách, což by mohlo pomoci objasnit otázku jeho původu. Ze zrekonstruovaného otisku vědci soudí, že jeho matka byla z Orientu. "Není to tak, že by pro každý národ existovaly typické otisky prstů, ale mezi jednotlivými znaky lze najít určité vztahy. Ty, které jsme našli na tomto otisku, jsou charakteristické pro 60 procent populace Arabů, což naznačuje možnost, že byla Leonardova matka blízkovýchodního původu," řekl Capasso.

Hypotéza, že Leonardova matka byla možná otrokyně, která se do Toskánska dostala z Konstantinopole, není nová. Jmenovala se Caterina, což bylo v Toskánsku časté jméno pro otrokyně. O jejím původu ale nebude stoprocentně jasno, dokud se nenaleznou dokumenty o jejím prodeji do otroctví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám