Hlavní obsah

Ve světě již čtou nový román Paula Coelha

Právo, Jaroslav Špulák

Nový román populárního brazilského spisovatele Paula Coelha se jmenuje The Aleph. V posledních dnech se objevil na trhu několika zemí. V Brazílii a Turecku vyšel již minulý rok a ihned po vydání ovládl nejvyšší příčky domácího žebříčku prodejů. Nakladatelství Argo vydá 1. listopadu knihu pod českým názvem Alef. O její překlad se opět postará Pavla Lidmilová.

Foto: ČTK

Paulo Coelho se nechal opět inspirovat poutí.

Článek

Ve svém nejnovějším díle se Coelho vrací k motivu pouti. Po Santiagu v románu Poutník - Mágův deník a Římě v knize Brida vypráví nyní o jiné tajemné cestě, která bývá nazývána „Poutí do Jeruzaléma“. Nemusí se v ní však jít pouze do Jeruzaléma. Podmínkou je cesta v prostoru a čase.

Úkolem, který měl hrdina knihy splnit, bylo vzdálit se z domova na čtyři měsíce. Navštívil při tom několik zemí, poznal spoustu nových lidí, ale to nejdůležitější ho potkalo až při přejezdu Asie Transsibiřskou magistrálou. Cestoval jí patnáct dnů, projel při tom sedm časových pásem a absolvoval 9288 km z Moskvy do Vladivostoku.

Krize víry přinutila člověka hledat cestu obnovy

Příběh se odvíjí ve znamení symbolu Alef, prvního písmena hebrejské abecedy. V duchu magické tradice představuje bod, v němž se vše sbíhá a v němž můžeme v jediném okamžiku vše vidět. „Každý konec nám nabízí možnost nového začátku,“ říká o svém novém příběhu Coelho.

„Kniha je o tom, jak hluboká krize víry přinutila člověka hledat cestu obnovy a duchovního růstu. Během ní se postupně dostává z osamění, přestává lpět na vlastním egu, zbavuje se pýchy a otevírá se přátelství i lásce.“

Tak jako pastýř v jiném Coelhově díle Alchymista zjišťuje, že musí jít dál, aby pochopil, co je nablízku, podobně se věci dějí i hrdinovi nové knihy. Coelho ji dopsal v březnu loňského roku. „Svět nikdy nebyl rozdělený tak, jako je rozdělený dnes,“ říká.

„Je plný náboženských válek, genocid, nedostatku úcty k planetě, hospodářských krizí, depresí a chudoby. Všichni chtějí okamžitě výsledky, které by vyřešily alespoň některé problémy světa nebo jejich osobního života. Jak se ale blížíme k budoucnosti, všechno se zdá být mnohem temnější.“

Rytíř Řádu umění a literatury

Třiašedesátiletý brazilský spisovatel vydal své první literární dílo v roce 1974. Od té doby se podepsal pod téměř třicet knih, z nichž mnohé vyšly v českém překladu. V roce 1995 ho francouzský ministr kultury jmenoval rytířem Řádu umění a literatury. O čtyři roky později byl oceněn cenou Crystal Award a téhož roku mu francouzská vláda udělila řád Čestné legie.

Dalšími cenami, které Coelho získal, byly německá cena Bambi 2001, cena Club of Budapest Planetary Arts Award 2002 a Corine Award 2002. Byl zvolen do brazilské akademie ALB a je držitelem i řady dalších ocenění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám