Hlavní obsah

Vašo Patejdl a Elán se těší na Broadway

BRATISLAVA

Přípravy na páteční (21.9.) koncert Elánu ve slavné newyorské Carnegie Hall vrcholí. Přestože skupina stráví v Americe jen necelé čtyři dny, chce se zpěvák a skladatel Vašo Patejdl, který spolu s Jožo Rážem a Janem Balážem tvoří srdce skupiny, podívat na některý muzikál na proslulé Broadwayi.

Článek

To, že byly lístky na koncert v hale se 2800 sedadly vyprodané během tří týdnů, Vašo Patejdla velmi potěšilo, ale úplné překvapení to pro něj nebylo. "Je to důležité být ve správný čas na správném místě a se správnými lidmi," říká Vašo.

"Troufám si říct, že se to povedlo díky kombinaci několika faktů. Za prvé hrajeme dobrou a pro hodně lidí pořád zajímavou hudbu a kromě toho máme výborný management v osobě Michala Čimery, Jidřišky Losenické a celé jejich MC production. Odhadli, že v Americe je dost fanoušků, kteří si nás chtějí přijít poslechnout. Pár se jich ozvalo i mně, jestli bych jim přece jen nesehnal lístky, i když bylo vyprodáno," uvedl.

Fanoušky v New Yorku čeká trochu jiná podoba koncertu, než znají fanoušci Elánu na Slovensku nebo v Čechách, proto byly důležité i důkladné zkoušky. "Repertoár jsme sestavili dost speciální právě kvůli akustice Carnegie Hall, která je velmi tradiční. Proto jsme se rozhodli upravilt aranžmá nejslavnějších písní Elánu tak, aby byly hodně akustické a vezeme si s sebou i tři mladé, pěkné a hlavně skvělé houslistky," vysvětluje Vašo.

Nahrávka výjimečného koncertu by se pak měla objevit jako dárkové CD na vánočním trhu i u nás. Kromě koncertu samotného se Vašo do New Yorku těší i kvůli dalším věcem. "V poslední době je pro mě kromě dalších věcí hodně důležité komponování muzikálů," říká autor muzikálu Jack Rozparovač. "Proto si tentokrát nenechám ujít možnost vidět nějaký muzikál přímo na slavné Broadwayi a jsem si jistý, že ostatní z kapely půjdou taky. Ostatně, co když tam dostanou nabídku na nějakou roli?"

Mám rád Greenwich Village

Do Ameriky Vašo neletí zdaleka poprvé a má tam už oblíbená místa. "Přiznám se, že jako Evropanovi mi vyhovují spíš nižší domy a mrakodrapy jsou pro mě spíš atrakcí, a tak mám z New Yorku rád hlavně Greenwich Village s typickými muzikantskými kluby. Ale jinak mi jako město učarovalo San Francisco. Snad bych i uvažoval o tom se tam usadit a žít - jen kdyby nebylo těch zemětřesení," směje se Vašo Patejdl.

"Takhle ale žiju v Evropě a letím ve čtvrtek do New Yorku jen na jeden koncert. A do té doby ještě musíme nazkoušet novou písničku, která tam bude mít premiéru, napsat si seznam nepotřebných věcí a ty potom zabalit do kufru. A stihnout letadlo..." dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám