Hlavní obsah

Värttinä: Musíte to zažít na vlastní kůži

Právo, Jaroslav Špulák

Populární finská kapela Värttinä, proslulá interpretací drsných i mysteriózně melancholických severských nápěvů v podání tří hlasových čarodějek, se vrátí na naše pódia v rámci turné k 30. výročí vzniku. V nové sestavě, ale s programem reprezentujícím historii skupiny, vystoupí 22. března ve Vsetíně a 23. března v pražském Paláci Akropolis. „Aniž bychom chtěli zabíhat do detailů, v následujících třiceti letech hodláme pokračovat ve vytváření vlastní hudby a koncertování, protože to milujeme,“ žertuje zakládající členka, zpěvačka Mari Kaasinenová.

Foto: archív kapely

Pěvecká úderka skupiny Värttinä, Mari Kaasinenová uprostřed

Článek

V poslední době proběhla v kapele řada změn, dokonce i v rámci trojice zpěvaček. Proč? Šlo o obrození kapely?

Personální změny provázejí Värttinä celou třicetiletou historii a důvody jsou různé. Narození dětí, přestěhování, odchod za vlastní kariérou… Na změny sestavy se díváme jako na možnost vývoje kapely a naší hudby, protože každý nový člen přinese zvláštní energii a talent. Jsme opravdu šťastní, že se k nám přidala zpěvačka Karoliina Kantelinen (etnomuzikoložka známá řadou vlastních projektů, s kapelou už dříve vystupovala jako „záskok“ – pozn. aut.) a bubeník Mikko Hassinen.

Obsazení Värttinä se od minulého alba také citelně zredukovalo z devíti na šest členů. Jak řešíte zvuk na koncertech?

V sestavě máme sice nyní šest členů, tři zpěvačky a tři instrumentalisty, ale když hrajeme živě, vždy přibíráme další hudebníky. V Česku s námi vystoupí talentovaný kytarista Roope Aarnio. Menší obsazení pochopitelně ovlivní aranžmá, ale zase nám umožňuje volněji si s hudbou pohrávat, víc si ji užívat. Dalším přínosem je, že tři vokály, které jsou pro zvuk Värttinä charakteristické, dostaly víc prostoru k rozletu.

Aktuální album Utu se zdá tišší, baladičtější, méně divoké než předchozí Miero. Jde o náhodu, změnu nálady v kapele nebo jen o první dojem?

I my cítíme, že deska Utu není tak divoká a agresivní jako Miero. Chtěli jsme vytvořit mnohovrstevnou a barevnou nahrávku, která ukáže více tváří naší muziky. Což ovšem zahrnuje i pár temnějších a razantnějších momentů. A jak už jste řekl, změnilo se obsazení kapely, což přineslo do hudby jiné vibrace.

Chystáte na turné k 30. výročí nějaká překvapení, jako bylo v případě turné k pětadvacetinám speciální osvětlení?

Myslím, že překvapivou se může stát doslova každá z písní v programu. Prostě musíte přijít a přesvědčit se na vlastní kůži.

Reklama

Výběr článků

Načítám